Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Dalay Lama ve Greta iklim krizini konuştu

Woodwell İklim Araştırma Merkezi ve Mind&Life Enstitüsü tarafından iklim krizi temalı bir panel düzenlendi. Panelin iki önemli konuğu vardı: Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama ve iklim aktivisti Greta Thunberg. Panelde ayrıca bir grup bilim insanı iklim krizi hakkında fikirlerini paylaştı.

+A -A
12:43 09-03-2021

Woodwell İklim Araştırma Merkezi ve Mind&Life Enstitüsü tarafından iklim krizi temalı bir panel düzenlendi. Panelin iki önemli konuğu vardı: Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama ve iklim aktivisti Greta Thunberg. Panelde ayrıca bir grup bilim insanı iklim krizi hakkında fikirlerini paylaştı.

Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama, geçen Mayıs ayında Biricik Evimiz (Our Only Home) adlı bir kitap yazmıştı. Bu eser, ruhani liderin Greta’ya yazdığı bir mektupla başlıyor. Düzenlenen panelde, Dalay Lama’ya bu mektubu kaleme alırken neler düşündüğü ve şu anda neler düşündüğü soruldu.

Dalay Lama’nın Greta’ya yazdığı mektuptan alıntı:

“Ben de çevrenin korunmasının ateşli bir destekçisiyim. Biz insanlar, bildiğimiz üzere dünyayı yok etme gücüne sahip tek türüz. Yine de, dünyayı yok etme gücümüz varsa, onu koruma gücümüz de var. Biricik evimiz olan gezegenimizi korumanın aciliyetine dünyanın gözlerini nasıl açtığınızı görmek cesaret verici. Aynı zamanda pek çok genç kardeşimize bu harekete katılmaları için ilham verdiniz.”

“Greta’ya bu mektubu yazmanız için size ilham veren şey neydi?” sorusuna Dalay Lama'nın yanıtı:

“Bu genç hanımın çevre ve bu konularla ilgili düşüncelerini duyduğumda kendisine gerçekten hayranlık duydum. Genç kitlenin, insanlığın genç üyelerinin, geleceğimize, gezegenimize gerçek bir alaka gösteriyor olmaları gerçekten cesaret verici. Bu çok çok umut verici bir işaret. 

Biliyorsunuz, herkes mutlu bir hayat ister, kuşkusuz. Sadece biz insanlar da değil, hayvanlar, böcekler, herkes, her birey mutlu bir hayat arzular ve işte bu yüzden de görüyoruz ki her birey kendi varoluşu konusunda endişe duyar. İnsanoğluna gelince, insan beyni bir bakıma çok özeldir, fevkaladedir. Yine de dünyamızı yargılıyoruz. İnsanoğlu en fazla sorun çıkarandır. Diğer hayvanların günlük hayatlarına bakın, yemek ye, uyu, çiftleş. Ama biz, bizde bir çeşit ihtiras var, çok fazla biz ve onlar ayrımı, algısı var. İnsanlık tarihi, bu gezegendeki diğer tüm memeli türlerine göre bir yandan pek çok iyi şey üretiyor ama aynı zamanda bir sürü problem de üretiyor.

Bugün dünyada, bir sürü problem var. Ekoloji konusunda, bizim kendi yarattığımız problemler. Soru ise neden? Beynimiz, harikulade fakat çok fazla düşünce üretiyor. İlk olarak, insanoğlu olarak bizim kendimiz, sonra ulusumuz, ülkemiz ve son olarak da ailemiz var. Yani sonuçta bu, çok küçük bir daire içinde düşünmektir. Gerçekte, birey olarak insanoğlunun yaşamı topluma veya aileye bağlıdır. Ailenin ömrü ise topluma. Bugünün dünyasında, görüyorsunuz ki yedi milyar insanın tamamı tek bir topluluktur. Yani şimdi, tüm insanlığı düşünmenin zamanı geldi. Eski çağlarda, küçük daire içinde, hep biz, hep biz, hep biz. Ama şimdi, bu gerçekliğin ışığında görüyorsunuz ki böyle küçük bir daire olarak düşünmek gerçekçi değil. Yani, yedi milyar insan, tüm yaşantımız, hepsi birbirine bağlı, hepimiz birbirimize bağlıyız.” 

Greta Thunberg’e, ruhani liderin iklim krizine yönelik desteğiyle ilgili düşünceleri sorulduğunda genç aktivistin yanıtı:

“Hazretlerine de çevrenin korumasının ve çevre hareketinin bu kadar yüksek sesle savunuculuğunu yaptığı için çok teşekkür ediyorum ve belirtmeliyim ki daha genç nesil olarak bunu çok takdir ediyoruz. Bizim için ayağa kalkmış olmanıza sonsuz minnettarız. Sadece bizim için de değil, tüm insanlığın, tüm gezegenin geleceği için. Ve tabii ki mektubunuz ve desteğiniz için de çok teşekkürler. Bu demek oluyor ki çok şey yapmak lazım. Biz, yani biz yaş aralığı olarak veya başka bakımlardan çok farklı olsak da, aynı amacı, gezegenimizi, dünya üzerindeki yaşamı ve insanlığı korumak olan ortak hedefi paylaşıyoruz. Evet, bizlere yardımlarınız için bir kez daha teşekkür ederim.”

Greta’ya ayrıca, iklim kriziyle ilgili insanları nasıl teşvik etmek gerektiği sorulunca yanıtı şöyle oldu:

Şu anda en çok ihtiyacımız olan şey, elbette iklim eylemi. Ancak bunu başarmak için farkındalığa ihtiyacımız var ve insanların bu tür küresel mekanizmaları ve şu anda gezegende neler olduğunu ve belki de olmadığını anlamasına. İşte bu benim harekete geçirici mesajım. Sizden tek bir şey isteme hakkım olsaydı, elinizden geldiğince çok şey öğrenmeye çalışmak için kendinizi eğitmenizi isterdim. Sınırsız miktarda bilgi var ve bu bilgiyi, bu bilinci başkalarına da yayın. Bir sosyal hareket yaratmalıyız, sosyal normu değiştirmeliyiz çünkü eğer değişimi talep eden ve bunları savunan yeterince insan bir araya gelirse, o zaman kritik bir kitleye ulaşırız ve artık görmezden gelinmemiz mümkün olmaz. Evet, şu anda yapmamız gereken şey bu. Bu küçük bir görev değil ama mutlaka yapmamız gereken bir şey çünkü başka seçenek yok.

Ve ayrıca, tabii ki, aynı zamanda çözümlere de odaklanmalıyız. Bunun üzerinde daha sonra çok konuşacağız ama doğayı eski haline getirmek sadece iklim krizine bir çözüm değil, aynı zamanda biyoçeşitlilik krizine ve benzerlerine de bir çözüm olabilir. Dahası, farklı eylemler arasında seçim yapma olanağımız yok çünkü şu anda yapabileceğimiz her şeyi yapmamız gerekiyor. Belki de doğayı yeniden canlandırmak ve yeniden yabanileştirmek, doğayı görme şeklimizi değiştirmek için yapılabilecek en önemli şeylerinden biridir.

Dalay Lama’nın sözleriyle, insan yerküreyi nasıl korumalı?

“Bugün zaten güneş enerjisine ve sonra da rüzgâr enerjisine sahibiz. Bunlar oldukça temiz ve bunları zaten uyguluyoruz. Şimdi daha fazla çaba göstermeliyiz. Ayrıca ormansızlaşmaya daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini de görüyorsunuz. Şimdi çevrenin korunması konusunda da daha ciddiyetle düşünmeliyiz. Tibet'te yaşadığım süre zarfında, gençken, birçok yüksek dağ, bir sürü kar vardı, ancak kademeli olarak, yıldan yıla daha azaldı. Burada Dharamsala’da da kar iyiden iyiye azaldı artık. Bazı bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle buranın da Tibet gibi çölleşeceğini söylüyorlar. Evet bu Tibet gibi bir ülke için çok çok ciddi bir konu. Tibet’le ilgili politik konular vs. dışında, ben zaten emekli oldum ama benim bir sorumluluğum ekolojik düzenin korunması. Çok basit ve önemli bir şey var. Genelde çevrenin korunmasının önemini fazla düşünmek istemeyen insanları görüyorsunuz. Şimdi daha fazla ağaç yetiştirmeliyiz. Bence bu şeyler daha çok eğitime bağlı. 1000 yıldır böyleymiş gibi hissediyoruz ve böylece devam edip gidiyoruz ama şimdi iklimin ısınması, iklim değişikliği, küresel ısınma nedeniyle, ekolojinin ciddi bir şekilde korunması üzerine iyice eğilmek zorundayız. Bu çok önemli.”

 

Kaynak: Açık Radyo, Çeviren Melike Demirel, Çeviri Editörü Ömer Madra

 

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et