Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Kovid-19’a karşı mücadelede önemli gelişmeler yaşanıyor

Dünya genelinde Kovid-19’a karşı mücadelede aşı çalışmaları hızla devam ederken, ABD’de geliştirilen Molnupiravir ilacı, dünyadaki ilk ağızdan yapılan koronavirüs tedavisi olmaya aday gösteriliyor. AB, Johnson and Johnson firmasının tek dozluk aşısına onay verdi. “Kanda pıhtılaşma” iddiası ile AstraZeneca aşısını askıya alan ülkelerin sayısı çoğalıyor.

+A -A
11:17 12-03-2021

Molnupiravir ilacı, Kovid-19 mücadelesinde çığır açabilir

ABD’de geliştirilen Molnupiravir ilacında Faz-2 çalışmaları olumlu geçti. Enfekte kişiler üzerinde yapılan denemelerde virüsü büyük ölçüde azaltan Molnupiravir için gözler Faz-3 çalışmalarında.

Koronavirüs salgınından önce gribal enfeksiyona karşı geliştirilen antiviral ilaç Molnupiravir, salgınla birlikte koronavirüs üzerinde denendi. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda virüsü 24 saat içinde etkisiz hale getirdiği açıklanan Molnupiravir’in, Faz-2 denemelerinde insanlar üzerinde de virüsü büyük ölçüde azalttığı saptandı. Enfekte kişilere günde 2 defa verilerek uygulanan Faz-2 çalışmalarının sonucunda, hastalarda virüse rastlanmadı. Faz-3 çalışmalarını geçerse küresel salgınla mücadele seviye atlatabilecek bir tedavi olarak görülen Molnupiravir, denemelerin olumlu sonuçlanması durumunda Kovid-19’a karşı ağız yoluyla alınan ilk tedavi olacak.

Hayvanlarda 24 saatte virüsü yok etti

‘Ridgeback Biotherapeutics’ adlı şirketin ilacın lisansını satın almasının ardından başlayan Faz-2 çalışmalarında ilacın virüse karşı oldukça etkili olduğunu bildirdiler. Çalışmalarda gelincikler üzerinde yapılan denemelerde virüsün 24 saat içerisinde yok olduğu açıklandı. Dünyanın en büyük ilaç firmalarından olan Merck’in de ortak olduğu ilaç, Faz-2 çalışmalarında insanlar üzerinde de önemli sonuçlar elde etti. Firma, Faz-3 çalışmalarının hastanede yatan ağır hastalar ve hastane dışında olan hastalar olarak ele alınacağını açıkladı.

Derya Unutmaz: “Faz-3 çalışması nisan ya da mayıs ayında biter”

Konuyu Hürriyet Gazetesi’nde değerlendiren ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü'nde Baş Araştırmacı olarak çalışan İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Molnupiravir ilacının Faz-3 çalışmalarını da başarıyla geçmesinin ardında virüsün İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika’da çıkan mutant versiyonlarına karşı da etkili olacağını söyledi. Faz-3 çalışmalarında ölümleri ne oranda önlediğinin görüleceğini açıklayan Unutmaz, çalışmaların nisan ya da mayıs ayında bitmesini beklediğini kaydetti. Merck firmasının 2021 yılı içinde 20 milyon hastaya yetecek kadar ilacı üretebileceği bilgisinin yer aldığı haberde, Unutmaz, “Aşılarla birlikte vaka sayılarında bir azalma olacağını düşünürsek, bu aslında çok büyük bir rakam. Belki bütün dünyaya yetmez ama çok büyük bir ihtimalle Amerika, Avrupa ve Türkiye’de hastalara yetecek kadar üretilebilir. Aynı zamanda Türkiye’de de ilaç üretilebilir. Merck, Türkiye’deki ilaç firmalarıyla anlaşma yapar ve sonuç alınır” diye konuştu.

AB, Johnson and Johnson’ın tek dozluk aşısına onay verdi

Yeni arayışların devam ettiği koronavirüsle olan küresel mücadelede Avrupa Birliği (AB) ilaç denetleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Johnson and Johnson firmasının tek doz olarak geliştirilen aşısını onayladığını açıkladı. AB Komisyonu tarafından kısa sürede kabul edilen kararın ardından, AB’de onaylanan aşı sayısı BioNTech-Pfizer, Moderna ve AstraZeneca ile birlikte 4’e çıktı.

Konuyla ilgili EMA’dan yapılan açıklamada, elde edilen veriler ile aşının güvenliği olduğu ve AB ülkeleri tarafından kullanılabileceği bildirildi. ABD’de kullanımı 28 Şubat tarihinde başlayan Johnson and Johnson firmasının tek dozluk aşısı, ABD, Güney Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde 44 bin kişinin üzerinde denenmiş ve yüzde 67 oranında etkili olduğu, hastalık ve ölüme karşı güçlü koruma sağlandığı açıklanmıştı. Buzdolabında 3 aya kadar saklanabilen Johnson and Johnson’ın tek dozluk aşısının, AB’ye en erken nisan ayının ortalarında ulaşacağı belirtiliyor.

AB’nin şu ana kadar: BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 460 milyon doz aşı almak için sözleşmesi bulunuyor.

AstraZeneca aşısını askıya alan ülkeler çoğalıyor

AstraZeneca aşısını durduran ülkelerin sayısı Danimarka ve Norveç ile birlikte 10’a yükseldi. Aşının kullanımını durduran ülkeler arasında: İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, İzlanda ve Tayland yer alıyor.

Danimarka, aşı olan bazı kişilerde “kanda pıhtılaşma” görüldüğü gerekçesiyle AstraZeneca'nın aşısını kullanıma durdurdu. Kararın ardından Norveç de AstraZeneca’nın kullanımını durduğunu açıkladı. İtalya ise tedarik edilen belirli bir parti AstraZeneca aşısının kullanımını yasakladığını duyurdu. Danimarka Sağlık Kurumu tarafından yapılan açıklamada, aşı yapılan bazı kişilerde "ciddi kan pıhtılaşması vakaları" tespit edilmesi nedeniyle aşının uygulanmasının askıya alındığı belirtildi. Danimarka'da 60 yaşında bir kadın, aşı olmasının ardından hayatını kaybetmişti.

Kaynak: DW Türkçe, AA, Hürriyet

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et