Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Çift maaş tartışmaları ve kamuda birden fazla görevlendirme

+A -A
17:32 06-07-2021
Aklayanlar

CHP’li vekil Deniz Yavuzyılmaz’ın açıklamalarıyla gündeme gelen birden çok maaş alan kamu çalışanları konusu hakkında yapılan eleştirileri haksız bulanlar, alınan ücretin yasal olduğuna dikkat çekiyor.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun
“5 maaş yalanını ifşa etmem lazım, benim tek bir maaşım var. 2 yıldır Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi olarak aldığım huzur hakkının tek bir kuruşuna dokunmadım. Hayra hasenata harcadım. Bu söylenmez biliyorum. Ama bana, aileme demediklerini bırakmadılar. Bir de Manas Üniversitesi var. Malumunuz, bu güzide üniversitenin mütevelli heyet başkanlığını yapıyorum. Bu görev ücretli bir görev değil. Eşim de sadece Marmara Üniversitesi'nden ücret alıyor. THY Yönetim Kurulu Üyeliğinden herhangi bir ücret almıyor.”

AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı
“Görevlendirilen isimler banka yönetim kurullarında görev almak için gereken tüm şartları taşıyor. Yapılan atamalar hukukidir; bunun yanında, bankalarımızın başarıları göz önüne alındığında, tercihen de isabetli olduğu ortadadır.”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin
“Beni hedef göstermek amacıyla algı yaratanlar var. Ben bakan müsteşarıyken ne maaş alıyorsam şimdi de aynısını alıyorum. RTÜK Başkanlığı dışında Halk Bankası Yönetim Kurulu üyeliğimden dolayı maaş alıyorum. Bu da yasal ve etiktir. Çünkü bu belediyelerde de diğer devlet kurumlarında da böyle. Çok uçuk rakamlar aldığımı söyleyenler oldu, kesinlikle doğru değil. Bu bana karşı yıpratma operasyonunun parçası. RTÜK üyeleriyle aynı miktarda maaş aldığımı söylemek istiyorum.”

İLKSAN yönetim kurulunda bulunan öğretmenlerin çift maaş alıp almadıkları sorusuna cevaben
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

“İLKSAN Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu üyeliğine seçilen ve Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre çalışan kişiler, 657 Sayılı Kanun gereği yüklendikleri devlet memuriyeti hizmet ve görevlerini aralıksız olarak ifa ettiklerinden dolayı memuriyete ilişkin maaşlarını almaktadırlar. Diğer taraftan kanun ve ana statü gereğince sandık yetkili organlarına seçilmek sureti ile Yönetim ve Denetim işlerini yüklenen bu kişilere, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunun 394. maddesi hükümleri gereği Genel Kurul kararı ile belirlenen ‘aylık huzur hakkı ücreti’ ödenmektedir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 10.05.2010 tarih, 2010/5400 Esas ve 2010/5060 Karar sayılı içtihadında, huzur hakkı ödemelerini; ‘o dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağdır’ şeklinde tanımlamış olup bahse konu aylık huzur hakkı ödemeleri, sandığımızın kuruluş tarihinden bu yana aynı usul ve esaslarla, yasalara uygun.”

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren
"Maaş meselesine açıklık getireyim. TRT'den 15 bin civarı maaş alıyorum, TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinden de 14 bin 500 civarı bir maaşım var. Bunun dışında, TRT'de çift maaş alan başka kimse yok."

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal
“Teknik olarak konunun tüm detaylarını bilmiyorum ama kimsenin 3, 4, 5 yerden maaş alması söz konusu değil. Bu huzur hakları geçmişte teke düşürüldü. Kimsenin söylediği gibi 3-5 maaş alındığı bir durum söz konusu değil.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut
“Bir insan akademik kariyerini bankacılık üzerine yapmış ve bunun yanında basında çalışıyor olabilir. Bir profesörün köşe yazarlığı yapmasını, eleştiriyorlar. Köşe yazarlığı ek olarak yapılabilecek bir iş. 3-5-10 maaş diye eleştiriler var. Benim için söylüyorlar. Bunları ispatlayamayanlar şerefleriyle imtihan edilirler. Bunun ispatını kamuoyuna sunmak zorundasınız. Yeni bir dünya düzeni ortaya çıkıyor, gelin bunu tartışalım.”

Karalayanlar

Birden çok maaş alınması ve huzur hakkı ücretlerini eleştirenler ise Türkiye’deki işsizlik oranlarına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişteki “çift dikiş” açıklamasına vurgu yapıyor.

AK Parti eski Milletvekili ve Cumhurbaşkanı eski danışmanı Mehmet Metiner
“Bürokraside çift maaş uygulamasına son verilmelidir. Makamın kendisi zaten payedir. Başka paylarla örselenmesine izin verilmemelidir. Bugünkü ekonomik koşullarda toplumun vicdanını rahatsız eden bu tür bir uygulama, siyasi kırıma dönüşebilir.”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel
“Fahrettin Altun İletişim Başkanlığı’ndan maaş alıyor, Borsa İstanbul’dan maaş alıyor ve almadım diyor mu, hayır. ‘Alıyorum ama hayır hasenat için kullanıyorum’ diyor. Kardeş dünyalığını bizden yaptı, ahreti de bizden yapacak. Hayır hasenat yapacaksan kendi helal kazancından yapacaksın yoksa devlet o parayla ne yapacağını zaten bilir. Fakir fukara devletin parası yok diye kırılıyor… Ayrıca Ak Partili eski bakanlar, emekli bakan maaşı ve görevli oldukları tüm kurumlardan ikinci üçüncü maaşı alıyorlar. Vakıfbank Yönetim Kurulu’na bir bakın, eski milletvekilleri dolu!”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz
“AK Partili bürokratlar birden çok yerden devasa tutarlarda maaş, prim, huzur hakkı, kar payı almaya devam ediyor. En yüksek devlet memuru olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu’ndan aylık 24 bin lira alıyor ve aynı zamanda YÖK üyesi. Vatandaşımız yoksulluk sınırının altında ezilirken, gençler iş bulamazken, vatandaş açım notu bırakarak intihar ederken Ak Partili bürokratlar zenginlik içinde yaşamaya devam ediyor. Mesela Hüseyin Aydın; geçtiğimiz günlere kadar Ziraat Bankası Genel Müdürüydü. Kendisi aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanıydı, üçüncü görevi hâlâ Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı. Dördüncü olarak Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi, beşinci görevi Turkcell’in yönetim kurulunda... Aslında devamı da var. Hepsinden ya maaş ya huzur hakkı ya prim alıyor. Bu kişiye Turkcell’in yönetim kurulu üyesi olarak genel kurulu toplantı tutanaklarına göre yönetim kurulu üyeleri yıllık 100 bin avro maaş alıyor.”

“Liyakatli insan yokmuş gibi 1 kişiye 5-6 görev vermeye devam ediyorlar. Bu kadar üst düzey görevlerin üstesinden bir kişinin gelmesi mümkün değil. Sadece aldıkları maaşlar değil, bu makamlardaki görevlerini yapmamalarından da bahsediyoruz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba
“Açlık var mı, var. Bir gerçek daha var, insanlar iş bulamazken genç işsizlik varken, her 3 gençten 1'i işsizken, iktidar ülkeyi babalarının çiftliği gibi yönetiyor. TRT Genel Müdürü çift maaş alıyor. AKP'de siyaset yapıp tek maaş alan bürokrat yok. Eskiden utanma duygusu vardı, artık o da yok oldu. TRT Genel Müdürü çift maaş alır da onun yardımcısı durur mu, yedi sülalesini TRT'ye yerleştirmiş. Türkiye'nin itibarını, kaynağını devrettikleri Varlık Fonunun Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Salim Arda Ermut'un aynı zamanda TÜPRAŞ Yönetim Kurulu üyeliğine atandığını iki ayrı kurumdan toplam 66 bin 917 lira maaş aldığını ortaya çıktı.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
“Hırsız olan açı doyurmak mümkün değil! Milyonlar işsizken, milyonlar asgari ücretle çalışıyorken saray beslemeleri 3,4,5 yerden maaş alıyorlarsa, AK Parti’ye oy veren kardeşlerime seslenmek isterim; sizin vicdanınız bunu kabul ediyor mu? Birisi aç pazar artıklarından bir şeyler topluyor, saray beslemeleri 4 yerden 5 yerden maaş alıyorlar…”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan
“Gençler işsiz fakat kamu sisteminde üç, beş, hatta on bir yerden maaş alanlar var. Kendi yetmiyor, bir de eşini farklı kurumlardan maaşa bağlayanlar var. Millet huzursuz ama bunlar çifter çifter maaş almakla ve dağıtmakla meşgul. Kendilerine çoklu maaş hakkı görenler milletin huzurunu bozuyorlar. Huzur hakkı diye gördükleri, bu milletin vicdanını yaralıyor.”

Gerçek Ne?

Borsa İstanbul’un yönetiminde yer alan kamu görevlileri:
Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erişah Arıcan (Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı)
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun
Cumhurbaşkanlığı DDK Başkanı Yunus Arıncı
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı
Maliye Bakanlığı Müşaviri Prof. Dr. Cem Demiroğlu

TÜRKSAT’ın Yönetim Kurulu’nda yer alan kamu görevlileri:
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç
Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci
TRT Genel Müdürü İbrahim Eren
Ulaştırma Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Yunus Emre Ayözen
Ulaştırma Bakanlığı bürokratı İbrahim Kolcu

Halk Bankası Yönetim Kurulu’nda yer alan kamu görevlileri:
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Meltem Taylan Aydın
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Maksut Serim

TÜPRAŞ’ın yönetiminde yer alan kamu görevlileri:
Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Arda Ermut

Çift maaş yasal mı?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlıklı 28. Maddesi’ne göre; kamu görevlileri esnaflık ve tacirlik sayılabilecek mesleklerde çalışamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya şirket ortağı olmazlar ancak özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışında yer alır. Özel kanunların yanı sıra belirli kurallar çerçevesinde asli mesleklerinin dışında; bilirkişilik, hakemlik, eğitmenlik gibi pek çok iş yapabilir ve kuruluşların yönetim, denetim, danışma gibi kurullarında yer alabilirler. 2011 yılında yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre, kuruluşların yönetim, denetim, danışma gibi kurullarında bulunan memurlar bunların yalnızca birinden ücret alabilirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. Maddesi:
“Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç) Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.” Kaynak↗

2011 tarihli 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre: 
“Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir.” Kaynak↗

Huzur hakkı nedir?
Türk Dil Kurumu, “Belli bir konuyu görüşmek için toplanan bir kurulun üyelerine ödenen para, hakkıhuzur” ifadeleriyle tanımlıyor. Uzmanlar ise şirket ortaklarının, müdürlerin ve yönetim kurulu üyelerinin yasak olarak belli sorumluluk ve yükümlülükleri sebebiyle aldıkları maddi karşılık olarak açıklıyor. Huzur hakkı ödeneği yasalarda ise Türk Ticaret Kanunu’nun 394. Maddesi’ni temel alıyor.

Türk Ticaret Kanunu’nun 394. Maddesi:
“Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir.” Kaynak↗

Paylaş:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et