IMF raporda hangi kriterlere baktı?
IMF’nin raporunda, Ocak 2020’den Mart 2021’e kadar hükümetlerin duyurduğu ekonomik ve sağlık yatırımları, harcamaları ve yardımları baz alınarak, hangi ülkenin halkına ne oranda destek verdiğini gösteriyor.
IMF raporunda, ülkelerin vatandaşlarına iki tür destek ile yardımcı olduğunu belirtiyor. Birincisi, doğrudan destek ile vergi almayıp para yardımı yapmak, ikincisi devletin vatandaşa kredi vermesi.
Vatandaşına doğrudan destek veren 61 ülke incelendiğinde Türkiye’nin bu ülkeler arasında 51. sırada olduğu görülüyor. Doğrudan korona desteklerinin o ülkenin milli gelirine oranına bakılarak yapılan hesaplamada Türkiye’nin destek oranı %1,9. Lüksemburg %27 ile doğrudan destek sağlayan birinci ülke. ABD ise milli gelirinin dörtte biri (%25,5) ile vatandaşına doğrudan destek veren ülkeler içinde ikinci sırada yer alıyor.
Raporda ayrıca 25 gelişmekte olan ülkenin doğrudan korona desteğine de bakılıyor, bu sıralamada da milli gelirinin 1.9’u ile vatandaşına doğrudan destek sağlayan Türkiye, 23. sırada görülüyor. Bu listede %8.8 ile Brezilya en çok doğrudan yardım yapan ülke konumunda.
Rapora göre, doğrudan olmayan desteklere bakıldığında “garantilerin ve kredilerin” dikkate alındığı görülüyor. Garanti ve kredilerle sağlanan likit desteğin Türkiye’nin GSYH’sine oranı %9,4. Bu, 61 ülke içerisinde Türkiye’yi 23. sıraya yerleştiriyor. %35,3 ile İtalya birinci sırada. Bu rakamlar ışığında, Türkiye’nin birinciliği ise gelişmekte olan ülkeler içerisinde.
IMF raporunda yer alan harita
IMF raporunda dünya haritası üzerinde renklendirme yapılarak vatandaşına en çok yardım eden ülkeler, orta seviyede ve en az derecede yardımcı olan ülkeler işaretlenmiş. Haritanın üzerinde yer alan ifade ise şöyle: “Kişilere ve firmalara verilen finansal destek ülkeler arasında büyük farklılıklar göstermiştir.”
Haritada koyu yeşil ile işaretlenen ülkeler, %10’un üzerinde vatandaşına destek sağlayanlar. Bunlar arasında Lüksemburg, ABD, ABD, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Yunanistan, Almanya, İsviçre ve İngiltere yer alıyor. %2,5’in altında yardım sağlayan ülkeler ise kırmızı ile işaretlenmiş ve bunların arasında Türkiye, Meksika, Kazakistan, Belarus, Mısır görülüyor.
Türkiye’de devletin Covid-19 yardımları
Türkiye'de hükümet Mart 2020'de 100 milyar TL'lik "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adlı teşvik paketini açıkladı. Paket kapsamında kısa çalışma ödeneği ile üretime ara veren işyerlerinde çalışanlara geçici gelir desteği, ihtiyaç sahibi ailelere 2 milyar TL'lik bir kaynak aktarımı, ücretsiz izne ayrılan, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere günlük 39,24 TL destek gibi yardımlar belirlendi. Sosyal destekler kapsamında hanelere Ağustos 2020'den itibaren üç faz halinde 1000'er lira destek verildi, en düşük emekli aylığı 1500 liraya yükseltildi. Aylık geliri 5000 liradan az olanlara temel ihtiyaç desteği ve kredi imkânı tanındı. Hükümetten maddi desteklere ilişkin daha sonra da çeşitli açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sokağa çıkma kısıtlamalarından etkilenen toplam 1 milyon 239 bin 438 kişiye 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapılacağını duyurdu. Mart 2020’de yüzde 50 kapasite ile çalışan esnafa 1500 TL nakit destek yapılacağını açıkladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, “Sosyal Koruma Kalkanı” programı kapsamında vatandaşlara aktarılan desteğin “60 milyar lirayı aştığını” açıkladı.
Mayıs 2021’de ise esnaf destek paketi ile gelir kaybı yaşayan esnaflara Ticaret Bakanlığı tarafında 3 bin TL ve 5 bin TL destek verileceği açıklandı. Başvurular devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, pandemi sürecinin merkezi yönetim bütçesine bugüne kadar getirdiği yükün yaklaşık 79 milyar TL olduğunu belirtti ve bu rakamın yıl sonunda 109 milyar TL’ye ulaşabileceğini söyledi: “Merkezi Yönetim Bütçesi, İşsizlik Sigortası ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu’ndan toplam 136 milyar TL harcadık. Yıl sonuna kadar da bu tutar 182,7 milyar TL’ye ulaşmış olacak. Bahsettiğim bu tutarın milli gelirin %3’ünü aşmasını bekliyoruz”. Elvan, 315 milyar TL’ye ulaşan kredi paketleriyle sağlanan desteğin de milli gelirin %6’sına ulaştığını söyledi.