Hidroksiklorokin nedir?
Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin (HCQ), belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve romatizmal hastalıkların tedavisi için kullanılan bir ilaç. Madde özellikle klorokine cevap veren sıtma için kullanılır. Diğer kullanımlar arasında romatoid artrit, lupus ve porfiri kutanea tarda tedavisi bulunur. Ağız yoluyla alınır. Ayrıca COVID-19 enfeksiyonları için deneysel bir tedavi olarak kullanılmaktadır.
Hidroklorokin kullanımı nasıl başladı?
Marsilya Akdeniz Hastanesi Enfeksiyonoloji Profösörü ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a krizle mücadele için danışmanlık yapan Sağlık Komitesi Üyesi olan Profesör Didier Raoult, Şubat 2020 tarihinde Kovid-19 pozitif hastaların “klorokin” tedavisine olumlu yanıt verdiğini duyurdu. Kovid-19 için “En kolay tedavi edilen solunum enfeksiyonu olacak” diyen Didier Raoult, “Çinliler, yeni ilaç aramak ya da aşı bulmak yerine onlara önerdiğim; eski ilaçların denenmesi yöntemine dayalı olan yeniden konumlandırma üzerinde çalışmaktalar ve bu ilaçların arasından etkinliğini günlük 500 mg’lık dozda göstermiş olan ve mükemmel iyileşme sağlayan klorokin tüm koronavirüs pozitif hastalarda önerilmeye başlandı” açıklamasında bulundu. Profesör Raoult’un açıklamalarının ardından tedavi denemelerine başlayan ülkeler ve DSÖ’nün yanı sıra ABD eski Başkanı Donald Trump da “Tanrının armağanı” diye nitelediği ilacı virüsten korunmak için kullandığını açıkladı. Etkin denemelerin ardından DSÖ’nün tehlikeli olabileceği uyarısında bulunduğu hidroklorokin, 27 Mayıs 2020 tarihinde Fransa’da yasaklandı.
Laboratuvar ortamlarında yapılan çalışmalarda, ilacın antioksidan etkisi olduğu, akciğerde biriktiği ve koronavirüsün kılcal damarlara geçişini engellediğine dair bulgular elde edildi. Teorik olarak Kovid-19 hastalarına iyi gelebileceğine dair görüşler vardı, ancak bunlar kanıtlanamadı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kararları
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 22 Mayıs 2020 tarihinde Lancet Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmayla hidroksiklorokin’in kullanımını 26 Mayıs 2020 tarihinde durdurdu. Dergide yayımlanan makaleye Türkiye dahil birçok ülke karşı çıkmış ve yanlış veriler yer aldığını bildirmişti. İlacın kullanımını "güvenlik endişeleri" nedeniyle Mayıs 2020’de durduran DSÖ, Haziran ayında tekrar "Hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin başlatılacağını duyurdu. DSÖ 1 aylık yeniden hidroksiklorokin kullanımın ardından temmuz ayında ikinci kez durdurma kararı aldı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘hidroksiklorokin’ açıklamaları
15 Nisan 2020
“Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’i de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok.”
06.06.2020 NEJM Dergisi’nde yayımlanan ‘hidroksiklorokin’ karşıtı makaleden sonra Bakan Koca
“Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak NEJM'de yayınlanan makaledeki hatalara dikkati çekmek isterim. Doğruluktan uzak, mantıksal tutarlılıktan da yoksun verilerin ‘Hidroksiklorokin’ adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulması gerçek değil. Hidroksiklorokin'in Kovid-19 tedavisinde ölüm oranlarını artırdığı iddiasına bir kanıt olarak başka ülkelerin yanı sıra Türkiye'deki 3 hastaneden 346 hastaya ait olduğu iddia edilen 20 Aralık 2019 ile 15 Mart 2020 tarihleri arasındaki verilerin yer alıyor. Bu veriler doğru değildir. Şunu belirtmek isterim ki bu dönemde tüm Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) testleri yalnızca Bakanlığım laboratuvarlarında yapılmaktaydı. 11 Mart 2020'de ilk PCR onaylı Kovid-19 vakasını açıkladık. 15 Mart 2020 itibarıyla resmi kayıtlarımıza göre, ülkemde sadece 18 PCR pozitif vaka tespit edilmişti. Açıkçası, makalede doğruluktan uzak, aynı zamanda tutarsız veriler sunulmaktadır."
25.09.2020
“Journal Internal Medicine adlı bilim dergisinde yayınlanan çalışma, kullandığımız Klorokin ilacının hastanede yatırılarak tedavi edilen, yani durumu ciddi hastalardaki ölüm oranını yüzde 30 düşürdüğünü göstermektedir. Tek ihtiyacımız tedbirlere daha fazla sarılmaktır. Kurallara ihmalsiz uyarak virüse karşı birbirimize teminat vermektir. Felaket tellallığı yapanlara ise maskemizin altından gülebiliriz.”
26.11.2020
“Zatürre oranının azalmış olmasının en büyük sebebi önceden ve erken dönemde kullanılan ilaçlar. Bu ilaçları vatandaşımızın hassasiyetle uygulamasını özellikle söylemek istiyorum. Vatandaşımızın yüzde 80’e yakınının hafif geçirdiğini biliyoruz. Hafif geçirenler, ‘ben ilaç almadan da bunu hafif atlattım’ diye düşünüyor olabilir; ama bize özellikle müracaat eden, ağır gelen hastaların ilaç kullanmayan hastalar olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani hastaneye yatan, yoğun bakıma geçişi olan, cihaza bağlanan ve erken dönemde kaybetmek durumunda kaldığımız hastaların önemli kısmı erken dönemde tedavisi başlanmayan ve erken dönemde ilacını almayan kişiler olduğunu bilelim. ‘Eğer kötüleşirsen bu ilacı al’ diye bir yaklaşım doğru değil. Çünkü zaten 7’nci, 8’inci gününde aldığınızda artık etkisi olmuyor. O nedenle erken dönemde ilaçlarımızı mutlak alalım. Vatandaşlarımız ilaçlarını kullanmaktan vazgeçmesinler.”
7 Mayıs 2021, Sağlık Bakanlığı:
Sağlık Bakanlığı Covid-19 tedavi rehberini güncelledi. Alınan yeni karara göre, etkinliği ve yan etkileri bir süredir tartışılan hidroksiklorokin ilacı, koronavirüs tedavisinde kullanılmayacak. Kaynak↗
İlacın kullanımının durdurulmasından sonra Türk Tabipler Birliği:
“İlacın Türkiye’de kullanılmasını bir başarı öyküsü olarak anlatan bakanlığın 7 Mayıs 2021 tarihi itibari ile bu ilaçtan vazgeçme nedenleri nedir? Ülkemizde yaygın, yoğun kullanımı destekler veriler var idiyse neden bu tedavi olanağından uluslararası kamuoyu mahrum kılındı ve neden şimdi protokolden çıkarıldı? İlacı kullanan hastalarda bu ilacın etki ve yan etki sonuçlarına dair bir çalışma yapılmış mıdır?”
“Güncellenen tedavi protokolünde halen yer alan favipravire yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığı, Sağlık Bakanlığı’nın elinde verilere dayalı bir çalışma var ise sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.” Kaynak↗
Hidroksiklorokin araştırmaları
NEJM
Dünyasının önde gelen bilim dergilerinden olan New England Journal of Medicine’de (NEJM) 8 Ekim 2020’de yayımlanan hidroksiklorokin araştırmasına göre, ilacın uygulandığı hastalarda başarılı bir sonuç elde edilmedi.
Hasta alımının rastgele yapıldığı, kontrollü ve açık etiketli çalışmaya, Kovid-19 nedeniyle hastanede tedavi gören hastalar alındı.
Hastalar; bin 561'ine hidroksiklorokin, 3 bin 155'ine ise standart bakım tedavisi verilmek üzere rastgele iki kola ayrıldı. Çalışmada ölçülmek istenen sonuç, hidroksiklorokin uygulanan ve uygulanmayan hastaların 28 günlük yaşam süresindeki değişimdi.
Araştırma sonucu:
Hidroksiklorokin alanların yüzde 27'sinin ve standart bakım tedavisi alanların yüzde 25'inin yaşamını kaybettiği görüldü.
- günde taburcu olma oranı hidroksiklorokin uygulanan hastalarda yüzde 59.6, standart tedavi gören hastalarda ise yüzde 62.9 olarak ölçüldü.
Entübe edilip mekanik ventilasyona bağlanma veya yaşam kaybı oranı hidroksiklorokin uygulanan hastalarda yüzde 30.7 olarak saptanırken, standart tedavi gören hastalarda yüzde 26.9 olarak ölçüldü. Kaynak↗
Nature
Bilim insanlarının önemli araştırmalarını yayımladığı Nature Dergisi’nde 15 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan makalede, “Koronavirüs kaynaklı ölüm sayılarının artmasıyla hidroksiklorokin kullanımı birbiriyle ilişkili” ifadeleri kullanıldı. Makale için toplanan verilerde 83 klinik test ve toplam 10 bin 319 hastanın sonuçları üzerinde hem hidroksikolorokin hem de klorokin ile ilgili sonuçlar ayrı ayrı incelendi. Araştırmanın sonucu olarak koronavirüs kaynaklı ölüm sayılarının artmasıyla hidroksiklorokin kullanımının ilişkili olduğu ve ilacın kullanımının kalp ritminde yarattığı sorunlar nedeniyle ölüm oranlarını artırabildiği, klorokin kullanımının ise tedavide hiçbir yararının olmadığı belirtildi. Kaynak↗
Tedavide hidroksiklorokin kullanan ülkeler
Türkiye haricinde Kovid-19 pozitif hastalarının tedavisi için hidroksikolorokin kullandığını bildiren ülkeler arasında; Fransa, Çin, ABD, Hollanda, Belçika, Güney Kore, İran, Hindistan, Brezilya, Rusya yer aldı.
İlacın kullanımını öneren Fransa, 27 Mayıs 2020 tarihinde ilacın kullanımını yasakladı.
ABD, 15 Haziran 2020 tarihinde ilacın kullanım iznini geri çekti.
Türkiye, 7 Mayıs 2021 tarihinde ilacı Covid-19 tedavi rehberinden çıkardı.