İBB Yerel Eşitlik Eylem Planlarını, “Eşit haklardan yararlanamayan tüm toplumsal gruplar için yaşanabilir bir kent inşa etmenin yol haritaları” olarak tanımlıyor.
Başkanlık tarafından “İBB zorunlu LGBT eğitimi veriyor” iddialarına yönelik henüz bir açıklama yapılmış değil, diğer taraftan eğitimlerle ilgili daha önce yapılan duyuru ve Başkan’ın konuşması mevcut.
İBB’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı kapsamında yapılacak eğitimler hakkındaki basın açıklaması
İBB, cinsiyet eşitliği kavramının kurum içerisinde yaygınlaşması ve toplumsallaşması için çalışanlarına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi veriyor. Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nden bu alanda kurs alan İBB personelinin verdiği eğitimler; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı hakkında farkındalık oluşturmak için gerçekleştiriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’da toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşması, sürdürülebilir ve izlenebilir olması için hizmet ve politikalar üretiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının kurum içerisinde geliştirilmesi için çalışanlarına eğitimler veriyor. Bu eğitimler ve içerikler; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı’na farkındalık oluşturmak için gerçekleştiriliyor.
İBB’nin eğitimleri, Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından 72 saatlik kurs alarak İç Eğitmen olarak yetiştirilen Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün psikolog ve sosyal çalışmacıları tarafından veriliyor. Uzaktan online olarak gerçekleştirilen dersler, hizmet içi eğitim kapsamında olması nedeniyle katılım zorunluluğu gerektiriyor. Kaynak↗
İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu:
“Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın, İstanbul’un geleceğine çağdaşlık katacak ve insanların mutlu olmasını sağlayacak. Planın hayata geç geçirilmiş olmasından dolayı duyduğu üzüntü duyuyorum. Bu şehrin artık bu konuda da kaybedecek tek bir anı yok. Ortak mücadele ile bunu başarabiliriz.
Bu tam da eşit, adil, yaratıcı diye tanımladığımız o felsefenin, sürecin önemli bir parçası. Zaten kadınlara bu eşit fırsat alanını sağlamadığımız takdirde, onlara bu alanı sunmazsak, seslerini duymazsak bu kente ne eşit ne adil ne de yaratıcı deme şansımızın olması mümkün değil.” Kaynak↗
Basından örnek:
“İstanbul’da eşitlik için eylem planı”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı açıkladı. Planın ve hazırlanan ‘Osmanlı İstanbul’unda Kadın’ ve ‘Cumhuriyet İstanbul’unda Kadın’ isimli iki kitabın lansmanı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. İmamoğlu törende yaptığı konuşmada “Bu şehirde kadınların eşit haklara kavuşmasına yönelik her adımın, Türkiye’nin dört köşesindeki kadınlar için de atılmış olacağını biliyoruz” dedi.
Yerel Eşitlik Eylem Planı’nda kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıktan sağlığa, kadının barınma ve konut ihtiyacından, istihdamına farklı alanda bugüne dek atılan adımlar yanında bunun devamına yönelik başlıklar yer aldı. Kaynak↗