Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Masumiyet’ten Şahsiyet’e Haluk Bilginer

+A -A
15:51 15-07-2021
Aklayanlar

Haluk Bilginer’in oyunculuk performansı bazı izleyiciler tarafından “aynı kişiyi oynuyor” şeklinde eleştirilirken, Emmy ödüllü sanatçının performansını alkışlayanlar, bu yorumları “haksızlık” olarak nitelendiriyor.

Güney Birtek, Sinema Eleştirmeni
“Emmy ödülüyle oyunculuğunu dünya klasmanında pekiştiren Bilginer, Şahsiyet’e de dünya çapında bir evrensellik kattı. Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu filminin başrol oyuncusu da olan Haluk Bilginer’in kariyerine baktığımızda canlandırdığı karakterlere verdiği hayat seyircide karşılığını hep buldu.”

Ekşi Sözlük, “haluk bilginer” başlığı altına
bunyaminnedenyahu adlı kullanıcı

“Masumiyet"teki Bekir, "Hırsız var"daki Seçkin Doruk ve "Kış Uykusu"ndaki Aydın... Hepsinde aynı oynamış öyle mi? Komik olmayın. Ya da "Hacivat Karagözü Neden Öldürüldü?"nün Karagöz’ünü de aynı oynamış demek? bunlar yekten aklıma gelenler. "nasıl her rolü aynı oynadığını düşünüyorlar" soruma yanıtım net: "beğenmemek nefis bir şey çünkü".

 senin olan yenilgi adlı kullanıcı
“Türkiye’de mevcutlar içindeki en iyi aktördür. Hangi karakteri oynarsa onu yaşayan biri seviyorum yaptığı işi en iyi yapan insanları. Ömrüne bereket usta oyuncu.”

Twitter, @Ruhibeylerden adlı kullanıcı (Emmy ödülü üzerine)
“Haluk Bilginer'in oyunculuğu zaten tartışmaya açık bir konu değildi(…) Çok kaliteli bir sinema adamımız vardı. Şimdi daha çok insan tanımış olacak.”

Oscar ödüllü aktör Ben Kingsley
“Haluk’un harika filmi ‘Kış Uykusu’nu daha önce izlemiştim. Onu ilk gördüğümde bir yerlerden tanıdığımı fark ettim ve hemen hatırladım. Filmdeki performansına bayılmıştım. Haluk Bilginer’in de bu filmde ((Osmanlı Subayı) rol alması, yönetmenimizin ve film (Osmanlı Subayı) ekibimizin kadroyu ne kadar başarılı bir şekilde oluşturduğunun bir göstergesi.”

Karalayanlar

Ekşi Sözlük’te Haluk Bilginer için yapılan “entry”lerin (giriş) başlıklarından bazıları şöyle: “haluk bilginer, haluk bilginer yeteneksiz bir aktördür, haluk bilginer şişirme bir balondur, haluk bilginer’in sanatçı sayıldığı ülkede yaşamak”. Sanatçı, bazı izleyiciler tarafından aynı tür oyunculuk sergilemekle eleştirilirken bu entry’leri açan kişiler de diğer sözlük kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanmış.

Ekşi Sözlük, “haluk bilginer” başlığı altına
cinperado adlı kullanıcı yorumu

“Bugün Azizler filmini izledikten sonra fark ettim ki Haluk Bilginer her filmde aynı kişiymiş gibi. Film olsun, dizi olsun, komedi olsun, dram olsun konu ne olursa olsun hep aynı tonlamalar, aynı bakışlar aynı hareketler. Bu iyi mi kötü mü bilmiyorum sinema eleştirmeni değilim sonuçta ama Haluk Bilginer her ama her filmde aynı kişi.”

karakanzol adlı kullanıcı
“Bu adam gerçekten sürekli aynı karakteri oynuyor. (bkz: kış uykusu)'nda da aynı, (bkz: şahsiyet)'te de, (bkz: azizler)'de de... nüanslar illaki vardır ama karakterin temeli aynı. Şener Şen’le kıyaslayın, ne demek istediğimi anlayacaksınız”

 johnmalkow adlı kullanıcı
“Her dizisinde/filminde aynı imajla, aynı mimiklerle görmekte gına getiren adam. Kendi kendinin parodisi gibi geliyor artık.”

udna adlı kullanıcı
“Artık ciddi ciddi aynı adamı izliyor hissiyatına kapılıyorum her yeni işinde. Önlenemez kilo alışı ve bakımsız imajı karizmasını da kötü yönde etkiliyor. Tonton dede olarak değil hala seksi ve karizmatik bir olgun oyuncu olmak ona yakışıyor.”

Twitter, @WatrickPheeler adlı kullanıcı
“Bunu söylediğim için de üzülüyorum ama Engin Günaydın ve Haluk Bilginer’in “hep aynı” oyunculuğu çok sıkıcı(...)

Gerçek Ne?

Türkiye’nin ilk Emmy ödüllü sanatçısı olan 67 yaşındaki Haluk Bilginer, 34 yıllık oyunculuk kariyerine, Ankara Devlet Tiyatrosu’nda başladı. 1977'de Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi'nde (LAMDA) eğitimini sürdürdü. 1980 - 1993 arasında İngiltere'de TV dizilerinde ve tiyatrolarda oyunculuk yaptı. EastEnders dizisinde 107 bölüm canlandırdığı Kıbrıslı Mehmet Osman rolüyle ün kazandı. 1987 yılında Gecenin Öteki Yüzü adlı film çekimi için İstanbul'a döndü. Bir süre İngiltere-Türkiye arasında gidip gelerek yaşamını sürdürdü. 1992’de eski eşi Zuhal Olcay ile birlikte Hollywood'da "Indiana Jones" dizisinde, Türkiye'de de Yavuz Özkan'ın "İki Kadın" filminde rol aldı. Ardından, Usta Beni Öldürsene, İstanbul Kanatlarımın Altında ve Masumiyet adlı filmlerde rol aldı. 1999 yılında İstanbul Moda’da Zuhal Olcay ile birlikte Oyun Atölyesi adlı tiyatroyu kurdu.

Sanatçı bugüne kadar yerli ve yurt dışı yapımlar olmak üzere toplam 45 filmde, 35 dizi yapımında rol aldı. İngiltere’de altı tiyatro oyununda oynayan Bilginer, Türkiye’de 19 adet tiyatro oyununda oynadı.

Haluk Bilginer’in canlandırdığı karakterlerden bazıları
“Masumiyet”, Bekir, takıntılı aşık, 1997

Filmde, Haluk Bilginer’in canlandırdığı Bekir karakteri, Uğur adındaki kadına saplantılı bir adamdır. Filmde Bekir’in zaman içerisinde bu saplantılarının kurbanı olduğu görülür. Haluk Bilginer’in hayat verdiği karakterin filmdeki tiradı akıllardaki yerini hala koruyor.

“Filler ve Çimen”, Sabit, mafya lideri, 2001
Mafya lideri Sabit karakterine hayat veren Bilginer bu filmde, amacı için her şeyi yapmaya hazır, acımasız bir karakteri canlandırıyor.

Tatlı Hayat, İhsan, sosyeteye özenen kuru temizlemeci, 2001
Haluk Bilginer, Tatlı Hayat dizisinde sonradan zengin olan bir kuru temizlemeciyi canlandırıyor. Üst komşusu ile geçinemeyen, karısını seven ama çocuksu tavırlarıyla pek çok konuda eşiyle tartışan, sosyeteye özenen bir karaktere can veriyor.  

“Neredesin Firuze?”, Hayri, batmakta olan yapımcı, 2004
İstanbul Unkapanı’nda (plakçılar çarşısı) batmakta olan bir plak şirketinin sahibi Hayri’nin Hilmi Topaloğlu’ndan esinlenilerek oluşturulduğu söyleniyor. Bilginer’in canlandırdığı Hayri, son umudunu potansiyel gördüğü bir şarkıcıya bağlamıştır ve büyük bir mücadeleye girmiştir.

“Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?”, Karagöz, fırsatçı kurnaz, 2006
Bu filmde Karagöz karakterini oynayan Haluk Bilginer; Hacivat'ta bulunan doğal mizah yeteneğini fark edip şan, şöhret ve biraz da para için fırsat kovalayan, zeki, hazırcevap, zevk ve sefaya düşkün bir karaktere can veriyor.

“Kış Uykusu”, Aydın, emekli tiyatro oyuncusu, 2014  
İşlettiği otelde karısı ve kız kardeşiyle birlikte yaşayan Aydın karakterinin karısıyla arasındaki mesafe git gide açılırken çevresinde yaşanan olaylara gösterdiği tavırla bencilliği ve ikiyüzlülüğü iyice belirginleşir.

“Masum”, Cevdet, Emekli Başkomiser, 2017
Dizide, bir oğlunu trafik kazasında kaybetmiş olan Cevdet, karısı ve diğer oğluyla birlikte bir kıyı kasabasında yaşıyor. 

“Şahsiyet”, Agah, seri katil, 2018
Haluk Bilginer bu dizide, zaman zaman ortaya çıkan unutkanlıklarının Alzheimer belirtileri olduğunu öğrenen Agah Beyoğlu karakterine can veriyor. Bu hastalığa yakalanmak üzere olan Agah Beyoğlu, daha önce tasarlayıp vazgeçtiği cinayetleri işlemeye karar veriyor. Oyucu bu dizideki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde, Emmy Ödülü kazandı.

“Nuh Tepesi”, İbrahim, ölmek üzere olan bir baba, 2019
Temelde bir baba oğul hikayesini anlatan filmde Haluk Bilginer, yıllar sonra çocukluğunun geçtiği köye dönen, ağır hasta olan ve oğlundan kendisini köydeki Nuh tepesindeki ağacın altına gömmesini isteyen bir babayı canlandırıyor.

“9 Kere Leyla”, Adem, karısından kurtulmak isteyen koca 2020
Eleştirmenlerin ve izleyicilerin genellikle düşük puan verdiği filmde Haluk Bilginer, karısından onu öldürmek pahasına da olsa kurtulmak isteyen ve 30’lu yaşlardaki sevgilisi Nergis’e erkekliğini kanıtlamanın peşinde olan bir karakteri oynuyor.

“Azizler”, yalnız ve dalgın Erbil, 2021
Haluk Bilginer filmde, karısını kaybetmiş ve özlemekte olan; hüzünlü, dalgın Erbil adlı karakteri canlandırıyor.

“Şeref Bey”, hassa aşçı Şeref Bey, 2021
Haluk Bilginer’in canlandırdığı Şeref, romantik, hassas, prensiplerinden ödün vermeyen bir mizaca sahip.

Haluk Bilginer’in mesleki kariyerinde kazandığı ödüller
Masumiyet filmiyle

Adana Film Festivali, Altın Koza, En İyi Erkek Oyuncu, 1997
Antalya Film Festivali, Altın Portakal, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 1997
Angers European First Film Festival, 1998, Jean Carment Ödülü, 1997
Ankara Uluslararası Film Festivali, En İyi En İyi Erkek Oyuncu, 1998
Sinema Yazarları Derneği, En İyi En İyi Erkek Oyuncu, 1998

Ankara Uluslararası Film Festivali’nden “Polis” (2007) ve “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?” (2006) filmleriyle En İyi En İyi Erkek Oyuncu; 2015 yılında ise aynı festivalde Aziz Nesin Emek Ödülü’nü aldı.

Sinema Yazarları Derneği’nin Haluk Bilginer’e En İyi Erkek Oyuncu dalında ödül verdiği diğer film ise 2014 yapımı, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı “Kış Uykusu”. Sanatçı, aynı filmle 2015 yılında Sadri Alışık Sinema Ödülleri’nde; 20. Yıl Sinema Seçici Kurul Üstün Performans Ödülü’ne layık görüldü. Sadri Alışık Sinema Ödülleri Haluk Bilginer’e ayrıca, Ezel Akay’ın yönettiği “Neredesin Firuze?” (2004) isimli filmdeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu ödülü verdi.

Haluk Bilginer, 2015 yılında Palm Springs Uluslararası Film Festivali’nden Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülünü Kış Uykusu filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde kazandı.

Oyuncu, 2019 senesinde Uluslararası Emmy Ödüllerinde Şahsiyet adlı dizideki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu seçildi. 

Paylaş:
Yorum Yap:

Mali saka

00:47 22-07-2021

Karagöz Hacivat neden öldürüldü filminde fırsatçı kurnaz Hacivatı değil doğal komiklik yeteneği olan Karagöz ü canlandırıyordu. Hacivatı canlandıran Beyazıt Öztürktü
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et