Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Patates dağıtımı tartışma yarattı

+A -A
14:09 19-04-2021
Aklayanlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), ürünlerinin bir kısmı elinde kalan çiftçiden, yemeklik patates, soğan ve çeltik satın alma kararından memnun olanlar…

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkan Yardımcısı İzzettin Altuntaş, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtiyor:  
“Karar bizleri ve çiftçimizi oldukça mutlu etti. Cumhurbaşkanımız çiftçinin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Ahlat ilçemizde 50 bin ton patates depolarda bulunuyor. Bu patatesleri TMO’ya teslim edeceğiz. Şu an depolarımızda hummalı bir çalışma var. Dağıtılması için yüklemelerimizi yaparak gerekli yerlere göndereceğiz. Bitlis Milletvekilimiz Vahit Kiler’e desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Patates üreticisi Ruhi Güvener karar sayesinde ürünlerin depolarda çürümekten kurtarıldığını söylüyor.
“Sayın Cumhurbaşkanımız sağduyulu davranarak bu ülkenin insanı olduğumuzu bize tekrar hatırlattı. İlerleyen dönemlerde de devletimizin gücünü arkamızda hissederek, devletimiz, hükümetimiz, milletimiz için üretim yapacağız. Bu kararla halkın arkasında olduğunu bir kez daha gördük. Bir üretici olarak Cumhurbaşkanımıza minnettarız.”

Çiftçiler
“Cumhurbaşkanımız çiftçiyi koruyup kolladı ve bizi dertten kurtardı. Elimizde kalan patatesi devletimiz sayesinde bitirdik. Kızartmalık ve yemeklik olduğu için pandemi döneminde düşen tüketim nedeniyle elde kalmıştı. Devletimizin verdiği fiyatlardan da mutluyuz. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun.”

“Devletimiz hem çiftçiyi hem de fakir fukarayı kurtardı.” 

Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek:
“Devletimizin; çiftçinin ve yardıma muhtaç vatandaşların her zaman yanında olduğunun güzel bir göstergesi olan bu hizmetin hayırlı olmasını dilerim.”

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş
“Sadece çiftçimizin elindeki patatesin alınması ile çiftçimiz mutlu olmadı, 2021’de üreteceği patates için de mutlu oldu. Çok güzel bir uygulama, çiftçimiz memnun. 2021 yılında ekeceğimiz patatesi de bu şekilde kurtarmış olduk. Çünkü vatandaş ‘para etmiyor, ekmeyelim’ diye bir sıkıntı yaşıyordu. Ancak şu anda patatesini sattı. 2021 yılında ekeceği patatesi de bu şekilde kurtarmış oldu. 2021 yılında da patates ekerler, çünkü elindeki patatesi çıkarmış oldu. Devletimiz eğer patatesi almış olmasaydı, patates 25-30 kuruşa alıcı bulmuyordu. Şu anda 85 kuruşa devletimiz TMO kanalı ile alıyor.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
"Bakanlığımızca yeni hasat dönemi öncesi elinde patates ve kuru soğan bulunan üreticilerimizin kayıplarını önlemek, bu vesileyle de temel gıda ürünlerinden olan patates ve kuru soğanı özellikle ihtiyaç sahibi ailelerimize dağıtarak bir nebze olsun gıda giderlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz."

Karalayanlar

Hükümetin çiftçiden kilogramını 85 kuruşa satın alıp halka ücretsiz dağıttığı patates, gündemde… Eleştiriler, dağıtım sırasında oluşan kalabalık görüntüler üzerine ve bu uygulamayı halihazırda İBB’nin yaptığı, geç kalındığı üzerinde yoğunlaşıyor. 

Gazeteci İsmail Saymaz
“İBB harekete geçince Cumhurbaşkanlığı kendi fikriymiş gibi patates çuvallarını sırtlandı. Bu kadar plansızlık, iş bilmezlik, beceriksizlik olur mu? Her alana önce İBB harekete geçecek siz sonra mı atılacaksınız? Üstelik alınan miktar da iddia edilen kadar değil”  

Çiftçi
“Yardım için can çekişmemizi beklediler. Bizim ürettiğimiz patatesin 1 lira maliyeti var. Biz filizlenme başladığında 15 kuruşa bile bu patatesi sattık. Zarar ettik. Şimdi alınan karar geç kalınmış bir karar. Üreticinin elindeki patates ne kadar kullanılır tartışılır. Ama depo ve ambarlarda olan patateslerde tüketilecek olanlar vardı. Bu karar yine daha çok şirketlere yaradı üretici her halükârda zararda.”

Çiftçi
“Bu saatten sonra devletin patates alımı demek, çiftçinin intiharı demek. İyi patatesi olan dört kişi kaldı. Onlardan patates alınıyor şu anda, alınsın… Milletimiz faydalansın ama iş işten geçtikten sonra alınıyor.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer
“Çiftçinin elindeki kötü patatesi değil, iyisini alacak. Oysa ki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üreticinin elindeki zararı karşılamalı ve tüm patatesi almalılar. Geç kalınmış bir karar. Şu anda aldıkları ürünü pazara vermeyecekler, dar gelirliye dağıtılacaklar. TMO ürünün belli bir oranını elinde tutup piyasayı dengelemezse ileride patates fiyatlarında artışla karşı karşıya kalırız. Biz bunu iki ay önce gündeme getirdik. Keşke zamanında hareket edilseydi de çiftçi bu kadar zarara uğramasaydı.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun
“İktidarın aklına yeni gelen bu uygulama da zaten bizim belediyelerimiz tarafından hayata geçirilmektedir. CHP'li belediyeler sadece son bir yılda kısıtlı imkânlarını zorlayarak, 3 bin 800 ton patates ve kuru soğanı yerli üreticimizden temin edip, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtmıştır.”

Hilvan Kaymakamı Coşkun Doğan'ın bir vatandaşa patates çuvalı verdiği ana ait fotoğraf üzerine AK Parti Gaziantep Eski Milletvekili MKYK Üyesi Şamil Tayyar:
“Hükümet, salgının tahribatını azaltmak için ihtiyaç sahiplerine patates, soğan ve çeltikten oluşan 2.2 milyon tonluk gıda yardımı yapıyor. Bir hadsiz çıkıp bu insani tavrı şovuna malzeme yapıyor. Bir çuval patatesle poz vermek, neyin nesi? Yapmamız gereken çok iş var, çook!” dedi.

Gerçek Ne?

Piyasada patatesin fiyatı 2 ila 6 lira, soğanın fiyatı ise ortalama 1 ila 3 lira arasında değişiyor. Ancak son zamanlarda Covid-19 salgını ve döviz kurundaki artış çiftçinin üretim gücünü olumsuz etkiledi ve üretici, alıcı bulmakta zorluk çekiyor.

Bursa ve İstanbul gibi kentlerin yerel yönetimleri, son bir yıldır çiftçiye ve geçim sıkıntısı olan ailelere destek olmak üzere üreticiden aldığı patatesi ücretsiz dağıtma çalışmalarını halihazırda yapıyordu. Son olarak hükümet de patates soğan dağıtımı hamlesine dahil oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde “1 milyon 250 bin ton patates ve 300 bin ton soğanı Ramazan'da hibe olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız.” açıklamasının ardından konuyla ilgili çeşitli eleştiriler gündeme geldi. Bunlardan biri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmayı daha önce yaptığına ilişkindi. Diğer eleştiriler, tarıma ve çiftçiye desteğin bu şekilde çözülemeyeceği ve geç kalındığı yönünde şekillendi. Peki İBB patates dağıtımını ne zaman yapmaya başladı, devletin bu desteği ne anlama geliyor, çiftçinin rahat nefes almasını sağlayacak mı, sayılar ışığında Türkiye’de tarım ve çiftçi ne durumda, haber dosyamızda.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına göre patates alımı kapsamında üretimin yoğun olarak yapıldığı ve depolandığı şehirlerden başlamak üzere Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, üretici örgütleri aracılığıyla 2020 yılı mahsulü olan patates, 25 kilogramlık çuvallanmış olarak kilogram başına 85 kuruştan satın alınıyor. Aynı şekilde kuru soğan temin, tedarik ve dağıtım işlemleri de buna dahil edilmiş durumda.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği verilerine göre ise 1 milyon 300 bin ton patates filizlendi ve çürümeye bırakıldı. Bu açıklamanın yer aldığı haberin tarihi 6 Nisan 2021 olarak görülüyor.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ise hükümetin patates ve soğan dağıtımı yapacağı kararının duyurulmasından önce şöyle konuşmuştu:

“Depolardaki patatesin yüzde 20-30'u yenecek vaziyette. Devletimiz çiftçilere destek veriyor. Hem teşvik hem kredi desteği veriliyor. Ancak patates üreticisine destekler arttırılmalı. Patateslerin depolarda kalmasının en büyük sebebi tüketimin azalması. Restoranlar kapalı, turizm kapalı, oteller sınırlı sayıda konaklama imkânı veriyor. Hal böyle olunca patates üreticilerinin elinde tonlarca patates kaldı. Biz umuyoruz ki bu konuda hükümetimiz bize destek verecek. Bu alanda desteğin acilen gelmesini bekliyoruz.”

Hükümetin patates soğan alım ve dağıtım kararını duyurmasından dört gün önce, 7 Nisan 2021 tarihinde Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, “Patates, soğan, elma ve limon ürünlerinde geçtiğimiz yıl ihracat yapılamadığı için depolarda kalmış durumda. Bu noktada sebze ve meyve ihracatının önünü açmak gerekiyor, bu kısır döngüyü her sene yaşıyoruz. Ya piyasada ürün kalmıyor ya da fazla kalıp çürüyor.” demişti.

Aynı haberde, bir soğan üreticisinin açıklaması ise şöyle:
“500 - 700 bin ton arasındaki soğan yeşillendi ve çürüdü. Bu durum hem biz üreticilerin belini büküyor hem de israf oluyor. Burada doğru bir planlama yapılması şart. Ayrıca depo ücretlerini ve bu ürünlerin aylarca depolarda kaldığını düşünürsek maliyetler çok daha fazla yükseliyor.”

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin patates yardımı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 2020 Mayıs ayında açıklamıştı:
“Adanalı çiftçiden alınan, İstanbul’daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak 100 ton patates ve soğan bugün İstanbul’a ulaştı. Yardım kolilerine eklenmek üzere hazırlıklara başlanan ürünler, yarın 2.5 kiloluk paketler halinde dağıtıma çıkacak.”

Aradan geçen 11 ayın ardından, İBB’nin Niğde ve Bitlis’te çiftçinin elinde kalan 600 ton patatesi satın aldığı haberi çıktı. Haberde, patateslerin Halk Süt ile birlikte ihtiyaç sahibi ailelere 10 kilogramlık çuvallar halinde dağıtılmaya başlandığı belirtildi. Aynı haberde İBB Başkanı İmamoğlu’na çiftçiden teşekkür mesajlarına da yer verildi.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın sözlerine yer veren 17 Nisan tarihli habere göre ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhurbaşkanlığının “patates alıyoruz” açıklamasından 2 gün önce elde kalan patatesleri alacaklarını açıkladığını duyurmuştu.

Hükümet’in patates yardımı
11 Nisan 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın üreticinin elinde kalan patates ve soğanın satın alınıp ücretsiz halka dağıtılacağını duyurmasının ardından, Tarım ve Orman Bakanlığı yazılı açıklama yaprak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde otel, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle yurt içi ve yurt dışı piyasalarda patates ve soğan tüketiminin gerilediğine işaret etti. Tüketimin azalmasının stokların artmasına ve fiyatların üretici aleyhine düşmesine neden olduğu da aynı açıklamada yer buldu.

Bu karar uyarınca da Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), üreticilerden yemeklik patates ile kuru soğan alımı yaparak ihtiyaç sahiplerine 81 il valilikleri aracılığıyla dağıtım için görevlendirildiği açıklanmıştı.

Bakanlığın açıklamasına göre çiftçinin elinde 2020 yılı mahsulü arz fazlası yaklaşık 300 bin ton patates, 40 bin ton kuru soğan ve ticarete konu edilememiş 75 bin ton civarında çeltik bulunuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul’da belirlenen 164.000 haneye yardım yapılmasını planlamış bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 12 Nisan tarihli sosyal medya paylaşımında, soğan ve patates yüklü tırların İstanbul’a doğru yola çıktığına dair görüntüler yer almıştı. Niğde ve Nevşehir’den patates yüklenen 14 tır, İstanbul’a ulaştı.

Uzmanlar ne diyor?
Deutsche Welle’nin haberinde konuşan uzmanlara göre, üreticinin elinde kalan patates ve soğanın satın alınıp dağıtılması doğru ancak tarım politikası yanlış.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Alagöz, patatese olan talebin sadece toplu tüketim alanlarında değil, gelirlerdeki azalma nedeniyle bireysel tüketimde de düştüğünü belirtiyor ve ekliyor: “Patates çiftçinin elinde kalacaktı. Her ne kadar maliyetlerini karşılamasa da ihtiyacı olan nakidin bir kısmını karşılayabilme olasılığı vardır.” Her sene bu tür bir sorun yaşamamak için tarımsal ürün yeterlilik düzeyini belirleyen iyi bir organizasyon gerektiğini vurgulayan Alagöz, son 20 senede üç milyon hektardan fazla kullanılabilir tarım arazisinin, tarım arazisi olma özelliğini kaybettiğinin altını çiziyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, üretici ve üretim sayısındaki azalmaya dikkat çekiyor ve “Gelecek dönemde sürdürülebilir bir şekilde patates ve soğan ekmezsek, çiftçi maliyetini ekip para kazanamazsa, biz bunu yurt dışından almak zorunda kalırız.” diyor. Çiftçinin maliyetini karşılayamaması ise tarım alanlarının daralmasının nedenlerinden biri.

TÜİK VE SGK verilerine göre Türkiye’de tarım ve üretici
SGK’ya pirim yatıran çiftçi sayısı, son 12 yılda %48 oranında azalmış görülüyor. 2008 yılında SGK ’ya kayıtlı çiftçi sayısı 1.127.744 kişi iken 2020 yılı Şubat itibarıyla bu sayının 586.144 olduğu görülüyor.

TÜİK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı ise 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2020 Şubat ayı itibarıyla 4 milyon 157 bin kişiye geriledi. Bu da son 18 yılda 3 milyon 301 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor. Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının %44 azaldığı görülüyor.

Patates dağıtımı salgın tedbirlerini bozdu
Pek çok kentte başlayan ücretsiz patates dağıtımı sonucu oluşan izdihamlar ise ayrı bir eleştiri konusu haline geldi. Son olarak 18 Nisan 2021 tarihinde Şanlıurfa’da patates dağıtımı sırasında yaşanan ve tepkiye yol açan sosyal mesafenin hiçe sayıldığı izdiham görüntülerine ilişkin inceleme başlatıldığı belirtildi. Olayla ilgili kaymakamlık yazılı açıklama yaptı.

Paylaş:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et