Farklı bir yaklaşımla yola çıkan ses temelli yeni uygulama Clubhouse, dikkat çekmeye devam ediyor. Bazıları hiç vakit kaybetmeden kendine bir hesap açtı ve uygulamaya davet alır almaz bir odadan diğerine gezmeye başladı, konu başlıkları oluşturdu, moderatör oldu; bazıları ise son derece temkinli ve eleştirel yaklaştı. Kimi için çok yenilikçi, kimi için 90’ların ICQ uygulamasını çağrıştırıyor…
Peki bu yeni sosyal ağ, ne gibi avantajlar ve dezavantajlar barındırıyor? Uzmanlar ne diyor? Gerçekler ne?
Facebook, Twitter, Instagram gibi büyük sosyal mecralara ek olarak geliştirdiği ses temelli sohbet odalarıyla piyasaya giren Clubhouse, kısa sürede 10 milyon kullanıcı sayısına ulaştı. Çıktığı ilk 6 ay içerisinde 600 bin kullanıcıya ulaşarak büyük sosyal medya mecralarından daha hızlı bir gelişim gösteren uygulama, şu anda yalnızca Apple kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Clubhouse Android sistemli cihazlarda uygunluk çalışmalarını tamamlayınca, uygulamanın bu kullanıcılarla birlikte 3 kat büyümesi öngörülüyor.
Clubhouse nedir, nasıl çalışıyor?
Clubhouse, dünyanın dört bir yanından insanlarla sadece ses aracılığıyla canlı görüşmeler için odalar sağlayan ve yalnızca davetle girilebilen bir ses platformu. Paul Davison ve Rohan Seth’in kurdukları Alpha Exploration şirketi tarafından 2020 yılının Mart ayında piyasaya sürülen Clubhouse, kullanıcılara çok çeşitli konuşmaların gerçekleştiği sanal ortamlara katılma imkanı sağlıyor. Konusu hakkında uzman bir kişinin konuşması ya da sadece sosyalleşmek için açılan odalar üzerinden kişiler, moderatör aracılığıyla söz alarak konuşmalara dahil olabiliyor.
Genelde bir odada belli sayıda insana konuşma opsiyonu tanınırken, diğerlerinin yalnızca dinlemesi mümkün oluyor. Ancak kullanıcılar söz isteyip konuşma hakkı elde edebiliyor. Odada konuşulanlar kayıt altına alınamıyor ve her şeyin gerçek zamanlı olarak takip edilmesi gerekiyor.
Takip etmek istediğiniz içerikleri kaçırmamak için uygulama içerisinde istediğiniz konuları işaretleyip bunlarla ilgili bildirim alınabiliyor. Kaynak↗
Hemen deneyebilir miyim?
Clubhouse uygulaması hemen kullanıma izin vermiyor. Şu an için yalnızca IOS işletim sisteminde (Apple tablet ve telefonlar) kullanılabilen uygulamanın Android işletim sistemine sahip cihazlarda da kullanılması için çalışmalar devam ediyor.
Yanı sıra Apple kullanıcıları da uygulamayı hemen indirip kullanamıyor. Clubhouse yalnızca davet yoluyla kullanıcı kabul ediyor. Clubhouse’a katılan kullanıcıların ise yalnızca 2 davet hakkı bulunuyor.
Yani genel hatlarıyla; Clubhouse uygulamasını indirip kaydınızı yapıyorsunuz ve bir aşamada “sizle en kısa zamanda iletişime geçeceğiz” gibi bir mesajla karşılaşıyorsunuz. Halihazırda Clubhouse’da sizi tanıyan kişilerden biri, sizi uygulamaya alıyor.
Değeri 1 milyar dolara ulaştı
Son günlerde adından oldukça bahsettiren ses temelli sosyal ağ Clubhouse, Türkiye dahil birçok ülkede hızla büyüyor. Kısa sürede büyük miktarda yatırım alan uygulama 1 milyar dolar piyasa değerine ulaşmış durumda.
Instagram, Twitter gibi yazılı ve görsel akışlar yerine konuşarak ya da dinleyerek etkileşimin gerçekleştiği bir ortam olan Clubhouse, pandemi süreciyle birlikte kısa sürede ve çok hızlı bir şekilde yayıldı. Sosyal medya alanına farklı bir soluk getiren Clubhouse, son günlerde hızla değer kazanması sebebiyle yatımcıların dikkatini çekmiş durumda. Yapılan son fonlama turunda Clubhouse, 100 milyon dolar gelir elde etti. Ayrıca uygulama ileriye dönük planları arasında halka arzın da bulunduğunu belirtiliyor. Kaynak↗
Üreticilerin para kazanması için adımlar atılıyor
1 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan Clubhouse, içerik üreticilerinin de para kazanmasını sağlayacak yöntemler geliştirdiğini duydurdu. Bahşiş, bilet satışı ve abonelik gibi özellikler arayıcılığı ile içerik üreticilerine para kazandırmayı hedefleyen uygulama, ilk içerik oluşturucu odaklı programını duyurdu. CEO Paul Davison’ın Twitter’dan yaptığı paylaşım ile duyurulan “Clubhouse Creator First” özelliği, platformdaki içerik oluşturucuların kitlelerini oluşturmalarına, markalarla bağlantı kurmalarına ve bu oluşumdan para kazanmalarına imkan tanıyacak. Clubhouse, söz konusu destek programına 20 içerik üreticisini kabul edecek ve 31 Mart’a kadar başvuruları alacak. Kaynak↗
Elon Musk’ın da katılması ilgiyi artırdı
Son zamanlarda kripto para yatırımıyla gündeme gelen ve sadece sosyal medya paylaşımıyla Bitcoin’i değerlendiren Elon Musk, Clubhouse’a da katıldı. SpaceX ve Tesla'nın kurucusu Elon Musk’ın, Robinhood’un CEO'su Vlad Tenev ile Clubhouse’ta bir sesli sohbete katılması, uygulamanın popülerliğini hızlı bir şekilde artırdı.
Putin’i Clubhouse’a davet etti
Elon Musk ayrıca, Putin’i Clubhouse’ta sohbet etmeye davet etti. Twitter’dan 2 dilde mesaj paylaşan Musk, "Clubhouse'ta sohbet için bana katılmak ister misiniz? Sizinle sohbet etmek benim için büyük bir onur olur.” diye tweet attı. Kaynak↗
Türkiye’de hızla yayılıyor
Küresel ölçekte yaklaşık 10 milyon kullanıcıya ulaşan Clubhouse, Türkiye’de hızla yayılmaya devam ediyor. Türkiye, uygulamayı en çok kullanan ülkeler arasında 5. sırada yer alıyor. Appfigures adlı araştırma şirketinin şubat ayı verilerine göre uygulamayı en çok kullanan ülkeler ABD, Almanya, Japonya, İngiltere ve 125 bini aşan indirme sayısı ile Türkiye olarak sıralanıyor.
Boğaziçi soruşturmasında gündeme geldi
Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör ataması sonrası yaşanan ve büyüyen protestolarda Clubhouse’ta moderatörlük yapan 4 kişi gözaltına alınmıştı. Gösteriler sırasında öğrenciler ve gösteriye destek verenlerin toplandığı online mecralar arasında yer alan Clubhouse, BogaziciResist ve BogaziciSusmayacak başlıklarıyla destek verenlerin tek bir odada toplu bir şekilde tartışma ve konuşmasına imkan tanımıştı. Kaynak↗, Kaynak↗
Çin yasakladı
Son zamanlarda dünya çapında popülerleşen ve davetiye yoluyla girilerek katılımcıların belli konular üzerinde fikir alışverişi yapmasına olanak sağlayan Clubhouse, Çin’de yasak. Twitter ve Facebook gibi Çin devletinin kontrolünde olmayan sosyal medya uygulamalarının yasaklı olduğu Çin'de Clubhouse büyük ilgi görmeye başlamıştı. Uygulamanın ses kayıtlarını tutmaması, Çinli kullanıcıların devlet gözetimi endişesi olmadan Çin sosyal medyasında sansürlenen konuları tartışmasına olanak sağlamıştı.
BBC’de yer alan habere göre, Çin ve Tayvan'dan katılan kullanıcıların aynı sohbet odasında ülkelerinin politikaları hakkında konuştukları odalara dikkat çekildi. Çin ve Tayvan birbirlerinin topraklarında hak iddia ediyor ve bu konu Çin'de özgürce tartışılamıyor. Kaynak↗
Fransa soruşturma başlattı
Fransa'da ise sosyal medya ağı Clubhouse hakkında, kullanıcılara ait kişisel bilgilerin nasıl kullanıldığını araştırmak için soruşturma başlatıldı. Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu’ndan (CNIL), yapılan yazılı açıklamada, Clubhouse'ın olası gizlilik ihlallerine ilişkin ülkede imza kampanyası başlatıldığı ve bugüne kadar 10 binden fazla kişinin bu kampanyaya imza attığı belirtildi.
Soruşturmada kişisel verilerin korunmasına yönelik Avrupa'nın kurallarına uyulup uyulmadığının tespit edileceği kaydedilirken, bu konuda Avrupa'nın kurallarına uyulmaması halinde Clubhouse'a karşı "baskıcı güç" kullanılacağı açıklandı. Kaynak↗
Twitter, Spaces’i duyurdu: Cluphouse’a rakip geliyor
Twitter, Clubhouse'a rakip bir uygulamayı piyasaya süreceğini duyurdu. Twitter Spaces adı verilen uygulama ile kullanıcıların sesli ve görüntülü konuşma için odalar kurabilecek ya da katılabilecek. Sesli sohbete diğer kullanıcılar davet edilebildiği gibi sohbette yer alan kişiler dinleyici ya da konuşmacı olarak atanabilecek. Şu an test aşamaları süren uygulama için Nisan ayında herkesin kullanımına açılacağı bildirildi. Kaynak↗