Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Tam kapanma zamanı: 19 Nisan-17 Mayıs arası Türkiye ‘evde kalacak’

+A -A
14:39 27-04-2021
Aklayanlar

Artan Covid-19 vakaları nedeniyle tüm kesimlerin beklentisi “tam kapanma” yönündeydi. Ipsos’un anketinde, en az 15 günlük kapanmaya “Evet” diyenlerin oranı ülke genelinde %76 olarak görülüyor. Peki bu uygulamayı destekleyenler, eksiklerini görüp çözüm önerileri getirenler ne diyor?

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan
“Amacımız tedbirlerin, temizlik, maske, mesafe kurallarından asla taviz vermeden, vatandaşlarımızın hayatlarını en az etkileyecek şekilde uygulanmasını temin etmektir. Vaka ve vefat sayıları yükseldiğinde, kısıtlayıcı tedbirlerin artırılması kaçınılmaz hale gelmektedir. Ramazan Bayramı'nın ardından hayatımızı kolaylaştıracak adımları atabilmemiz için rakamların bugünün çok daha altına düşmesi şarttır. Avrupa'nın açılma sürecine girdiği bir dönemde, bizim geride kalmamak için vaka sayılarımızı süratle 5 binin altına indirmeliyiz. Aksi takdirde, turizmden ticarete ve eğitime kadar her alanda ağır bir faturayla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır. Hedeflediğimiz rahatlamayı sağlayabilmek için önümüzdeki günlerde hep birlikte biraz daha fedakarlık yapmamız gerekiyor.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk
“Bugün alınan tam kapanma kararı, bayramdan sonraki günlerde okullarımızda yüz yüze eğitime başlayabilmemize bir umuttur. Tüm imkânlarımızla öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin yanındayız. Sağlığımıza dikkat edip, tedbirlerimizle, uzaktan eğitime sıkıca tutunalım.” 

Doç. Dr. Mehmet Çabalak
“Hep söylenen bir şey var; virüs gezmez biz gezdiririz. Bu pandemilerin dalgalı bir seyri var. Belli bir dönem çıkıyor daha sonra plato gibi aşağı iniyor. Düşüşler de başladı. Pik'in inişini yakaladık gibi görülüyor. Yeni tedbirler iniş trendinin hızlanmasına katkı sağlayacaktır. Pandemilerde kural şudur; hareketi kısıtlamak. Alınan yeni tedbirler de insanların trafiğini azaltmak için alınmış, özellikle şehirlerarası seyahatlerin kapatması. Tedbirleri üst üste koyduğumuzda iniş trendinin hızlanacağını göreceğiz. Bayramdan sonra çok iyi rakamları konuşacağımızı düşünüyorum.”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan
“Biz DEVA Partisi olarak en az 2 haftalık kapanmanın gerekli olduğunu söylüyorduk. Ancak kapanmayla beraber vatandaşlarımıza destek paketi açıklanması gerekiyordu. Küçük işletmeciler, esnaf, yevmiyeyle geçinenler, bütün bu vatandaşlarımız 3 hafta boyunca mağdur kaldılar. Biz hükümetten acilen bir destek programı açıklamasını bekliyoruz. Kapanma ancak destekle ve etkin bir aşılama programıyla beraber olmalıdır.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu
“Tam kapanma doğru ama çok geç alınmış eksik bir karardır. Ek olarak, kapanmadan mağdur olan bütün hanelere, acilen herhangi bir şart ve başvuru olmaksızın, yetişkinler için 1000 TL, çocuklar için de 500 TL’den az olmamak üzere nakdi hibe desteği sağlanmalıdır.”

Karalayanlar

Covid-19 salgını Türkiye’yi son zamanlarda hiç bu kadar çok etkisi altına almamıştı. “Yarım kapanma” uygulamasının sayıların düşmesinde yeterli olmadığı görüldü ve “tam kapanma” geldi. Duyurunun ardından bu kararı eleştirenler ne dedi, neden eleştirdi?

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı
“Çok geç bir karar. 60 binleri gördük resmi rakamlarda. Bunun çok daha üzerinde olduğunu tahmin edebiliyoruz. Temaslılar bildirilmiyor. Filyasyon ekipleri temaslıları sorduğunda insanlar işini kaybetme ve açıkta kalma kaygısıyla söylemek istemiyor. 360’lara ulaşan ölüm sayılarından söz ediliyor. Her gün bir uçak dolusu insan ölüyor bu ülkede günlerdir.”

Tam kapanma kapsamında 17 Mayıs tarihine kadar alkollü içki satışı da mümkün olmayacak. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş
“İçişleri Bakanlığı’ndan teyit aldık. Maalesef 17 Mayıs’a kadar içki satışı olmayacak. Genelgede alkol satışı yasak diye bir ibare, madde dahi yok. Maalesef üzülerek söylüyorum 17 mayısa kadar ülke genelinde pandemi ve Ramazan ayı bahanesi ile alkol satışı yasaklanmıştır. Bu yapılan özel yaşama, yeme içme kültürüne karşı açıkça darbedir. Corona bahane yasaklar şahane.”

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre
“Tam kapanmanın gerekliliğini tartışmıyoruz ancak vatandaş ne yiyecek ne içecek, elektrik-doğalgaz faturalarını nasıl ödeyecek? Esnafımız kirasını, vergisini, BAĞKUR primini nasıl, neyle ödeyecek? Herkes sizler gibi beş yerden maaş almıyor efendiler.”

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan
“Esnafın, emekçinin, sağlıkçının, öğretmenin, gençlerimizin ve 65 yaş üstü büyüklerimizin gözünün içine baka baka dalga geçer gibi lebalep kongreler yaptınız. Sağlığı siyaset uğruna yok saydınız. Şimdi utanmadan vatandaşı tam açlığa mahkûm ediyorsunuz!”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan
“İktidar güvenceden yoksun bir kapanma kararı aldı. İşçilere, ev kadınlarına, hizmet sektörüne desteğin olmadığı bir kapanma kararı. İnsanları evlerinde açlığa mahkûm edenlere bir kez daha soruyorum insanlar taş mı yiyecek?” 

Nagehan Alçı, Haberturk Köşe Yazarı
“Her ne kadar günlerdir konuşulsa da ‘tam kapanma’ kararı bomba gibi geldi. Hem esnaf hem de küçük ve orta ölçekli işletmeler panik içinde. Hemen hepsi bu tam kapanma sırasında alacaklarını tahsil edememekten korkuyor. Hakikaten banka borçları nasıl ödenecek? Ödenemeyen borçlara faiz işleyecek mi? Belli ki bu 3 haftalık tam kapanma ve sonrasında da bunun dalgasıyla Türkiye’de ciddi bir ekonomik durgunluk dönemi olacak. Tüm uzmanlar öyle söylüyor.”

Gerçek Ne?

Türk Tabipler Birliği, koronavirüsün üreme ve yayılma hızının mutasyonla birlikte arttığı uyarısında bulunmuş, “yarım” değil “tam kapanma” gerektiğini belirtmişti.

Hükümetin 26 Nisan Pazartesi günü düzenlediği ve yaklaşık üç saat süren kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: “29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz. Bu dönemde kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.” 

Türkiye’de Covid-19 tablosu
Türkiye’de 26 Nisan günü 37 bin 312 yeni koronavirüs vakası görüldü. Can kaybı ise 352 oldu. Mart ayı ile birlikte vaka sayılarında hızlanan artış, 16 Nisan’da 63 bin 82 ile rekor kırmıştı. Bu süreçte en yüksek vaka sayısına 63 bin 82 ile 16 Nisan'da ulaşıldı. Vaka sayılarının son bir haftadır önce 60 bin, ardından 50 bin ve son olarak da 40 binin altına gerilediği görülüyor. Can kaybı ise 18 Nisan'dan bu yana 300'ün üzerinde seyrediyor.

Türkiye’de aşılanan kişi sayısı
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 27 Nisan 2021 tarihi itibariyle uygulanan toplam aşı sayısı 21.746.627 oldu. İlk doz Covid-19 aşısı uygulanan kişi sayısı 13.399.589 olurken, ikinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 8.347.038 olarak görülüyor.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde yer alan kısıtlamalar
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde yeme-içme yerleri sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecek.
Kısıtlamada, konaklama tesislerinde rezervasyonunun olması vatandaşlara sokağa çıkma veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak.
Konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verebilecek.
Sağlık ve güvenlik gibi kritik alanlar hariç kamudaki hizmetler, toplam personelin yüzde 50'sini aşmayacak ölçüde asgari personelle sürdürülecek.
Kısıtlama döneminde seyahat izin belgesi olmayanlara uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında bilet kesilmeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında sözünü ettiği kısıtlamalar
İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek.
Şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.
Anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek.
Tüm sınavlar ertelenecek.
Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek.
Uzaktan çalışan kamu personeli de sokağa çıkma sınırlamasına tabi olacak

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen tam kapanma tedbirleri genelgesi 

17 Mayıs’a kadar alkollü içki satışı yasak
NTV Cumhurbaşkanlığı muhabiri Serkan Kaya'nın verdiği bilgiye göre tam kapanma sürecinde alkollü içki satışı da olmayacak. Ayrıca AVM’ler, yapı marketleri, kuaför, berber gibi işletmeler de kapalı olacak. Uçak, gemi, tren, otobüs bileti almak için seyahat izin belgesi şart olacak.

Alkol satışına getirilen kısıtlama ile ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan teyit aldıklarını belirten Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş da konuyla ilgili şunları söyledi: “Biz de alkol satışı olacağını düşündük. Ne genelgede ne Cumhurbaşkanı'nın konuşmasında alkol satışının yasak olacağı belirtilmedi. Ama bugün öğrendik ki yasak olacakmış.”

Tam kapanmadan muafiyet kimler için geçerli?
Kargo, su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri çalışanları; tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunanlar; üretimle ilgili zirai faaliyette bulunanlar; sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, gazete, radyo, TV gibi medya faaliyetlerini sürdürenler; cenaze işlemlerini yapanlar; din görevlileri; yurt içi ve yurtdışı lojistik hizmetleri; havalimanı, bakım evleri, liman, sınır kapısı çalışanları; evin önünden uzaklaşmamak kaydıyla evcil hayvanı olanlar; fırınlar, sebze-meyve halleri; sağlık kurumları, eczaneler; TBMM üyeleri ve çalışanları; güvenlik görevlileri; üretim imalat tesisleri, inşaat çalışanları, otel çalışanları, akaryakıt istasyonları, lastik tamircileri; doğal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet gösteren büyük tesis ve işletmeler ile bunların teknik servisleri; mahalli idarelerin toplu taşıma, temizlik, ilaçlama vb. faaliyetleri; şehir içi toplu ulaşım aracı sürücüleri; iş sağlığı ve güvenliği için çalışanlar; otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile bunların veli, vasi veya refakatçileri; milli sporcular, sporcu, yönetici ve diğer görevliler… Listenin tamamı.

Tam kapanmada zorunlu haller nedir?
İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı tam kapanma ile ilgili genelgede. Sokağa çıkmasıyla ilgili zorunlu halinin bulunduğu kişiler de yer alıyor. Bu kişiler şöyle sıralanıyor:
Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),
Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,
Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
Özel veya kamudan davet yazısı olan,
Ceza infaz kurumlarından salıverilenler.

Listede yer alan bu kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecek.

Seyahat için nasıl izin alınabilir?
Tam kapanmanın kapsamını anlatan genelgede yer verilen bilgilere göre seyahat izni için şu yol takip edilecek:

“Vatandaşlarımız, yukarıda belirtilen zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla seyahat edebileceklerdir. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır.”

Paylaş:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et