Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Taylan Antalyalı’nın tişörtü olay oldu

+A -A
17:42 29-06-2021
Aklayanlar

LGBTİ+ (Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) Onur Haftası, her yıl olduğu gibi dünyanın pek çok yerinde ve Türkiye’de de Haziran ayının son haftasında gündeme geldi. Ünlü isimlerin de Onur Haftasıyla ilgili çeşitli paylaşımları oldu. Bunlardan biri de Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı’nın gökkuşağı renklerinde "Powered by pride" (Gücünü onurdan alır) yazılı bir tişörtle çektirdiği fotoğraf oldu. Futbolcu bu fotoğraf nedeniyle sanatçılar ve gazeteciler başta olmak üzere belli bir kesimden destek gördü.

Gazeteci, Fatih Altaylı
“Taylan kardeşim Galatasaray’a futbolunla çok yakışıyordun ve çok şey katıyordun. Şimdi gördüm ki kişiliğinle ve karakterinle de çok şey katıyormuşsun. Galatasaraylı olmanın farkını hissettirdiğin için teşekkürler. Bırak köpekler havlasın ardından.”

Doç. Dr. Sinan Alper, Yaşar Üni. Psikoloji Bölümü
“Taylan Antalyalı bir tişört giydi diye kıyamet koptu. Bir de kendisi eşcinsel olsaydı, erkek arkadaşı olsaydı ne olacaktı acaba? Daha geçen gün Onur Yürüyüşü'ne falan ne gerek var, yaşayıp gitsinler işte, kimse karışmıyor diyorlardı. Yaşatmıyorsunuz işte, gerek var demek ki.”

Oyuncu, Berna Laçin
Gerçek bir Aslan bırakalım şuraya madem. Taylan Antalyalı, takma kafana kardeşim bu linççileri sonra Mısır’dan toplarlar.

İktisatçı ve Siyasetçi Aylin Kotil
Kariyerinin bu en güzel gollerinden biri için Taylan Antalyalı'yı tebrik ediyorum.

Senarist Levent Kazak
Taylan Antalyalı'yı zaten severdim. Artık daha çok seviyorum. İyi ki Galatasaray'dasın.

Gazeteci, Hilmi Hacaloğlu
“Taylan Antalyalı’nın tavrına kurban. Bu linç ikliminde gösterdiği cesaret az buz iş değil.”

GS TV Sunucusu, Serbay Şenkal
“İnsanları ötekileştirmediğinden, kutuplaştırmadığından, ırkçılık, faşizanlık, partizanlık yapmadığından dolayı Taylan Antalyalı kardeşimi tebrik ediyorum. Bir Galatasaray taraftarı olarak onunla gurur duyuyorum cesaretinden dolayı.”

Karalayanlar

26 Haziran Cumartesi günü İstanbul Taksim’de yapılmak istenen Onur Yürüyüşü’ne “anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği” gerekçe gösterilerek yapılan polis müdahalesinde 35 kişin gözaltına alındı. Olaylarla ilgili pek çok görüntü sosyal medyada gündem oldu. Alman bir sanatçının İstanbul’da polislerin önüne geçerek yavaş yavaş yürüdüğü videoyu Madonna da Instagram hesabından paylaştı ve “Neden çok fazla polis var?” diye sordu. Yankılar devam ederken Milli Futbolcu Taylan Antalya’nın gökkuşağı renklerinde "Powered by pride" yazılı t-shirt’üyle çektirdiği fotoğrafını, gelen tepkiler üzerine sosyal medya hesabından sildiği yazıldı. Futbocu bu fotoğrafı 24 saat süreyle yayında kalıp otomatik olarak silinen Instagram’ın Hikaye (Story) bölümünde paylaşmıştı.     

Futbol Yorumcusu, Turgay Demir
“Taylan Antalyalı bir daha milli forma giyemez, ben de bunu savunurum. Bu da benim hakkım. Bu konuda çok hassasım. Bunun övülecek neyi var, bunu fikir özgürlüğü olarak nasıl savunursun?” 

28 Haziran tarihli Tweet’i
“Taylan Antalyalı hatasını anlayıp fotoyu kaldırmış, doğru yapmış, bu tuzaklara düşmemeli ve çocuklarımızı korumalıyız…”

Futbol Yorumcusu Emre Bol
“Milli Takım’a almam, herkes yaşadığı ülkenin ahlakına ananesine saygı duyacak kardeşim. Taylan Antalyalı'nın hangi cinsel 'şeye' ait olduğunu bilmiyorum, beni de ilgilendirmiyor. Taylan Galatasaray'a gelmeden önce Erzurumspor'da oynuyordu, Erzurum'da giysin bu tişörtü de görelim.”

Twitter kullanıcısı, Harun Çankaya @haruncankaya
“Taylan Antalyalı giydiği tişörtle, aramızda ne kadar lut kalıntısı olduğunu göstermiştir. Bunun için teşekkür ederim ama destek olduğu sapkınlığa tahammül edemem.”

Twitter kullanıcısı, Serkan Bulut, @SerkanB35259594
“Bir Fenerbahçeli olarak Taylan Antalyalı ve benzer sapkın zihniyeti sonuna kadar kınıyorum. Çocuklarımız futbolcuya özenir, sanatçıya özenir, yazıklar olsun(…)”

Twitter kullanıcısı, fesih, @fesih59850876
“Bence Taylan Antalyalı Galatasaray’a yakışmaz satılmalı”

Gerçek Ne?

Ne oldu?
Galatasaraylı milli futbolcu Taylan Antalyalı gökkuşağı renklerinde “Powerd by pride” (Gücünü onurdan alır) yazılı giydiği bir t-shirt ile çektirdiği fotoğrafı Instagram hesabından paylaştı.

26 yaşındaki ön libero, Onur Haftasında Instagram'da bu tişörtle paylaştığı fotoğrafa yapılan yorumların ardından “paylaşımını sildi” şeklinde haberler çıktı.

Sosyal medya sitelerinde Antalyalı'ya destek olan çok sayıda yorum yapıldı ve Taylan Antalyalı Twitter Türkiye gündemine girdi.

Diğer taraftan TV100’deki futbol yorumcuları, milli futbolcuya verilen tepkileri destekleyerek Antalyalı’nın milli takıma alınmaması gerektiğini söyledi.

Beşiktaşlı futbolcu Umut Nayir ise TV 100'deki futbol yorumcularına göndermede bulunarak Taylan Antalyalı’nın söz konusu fotoğrafını, gökkuşağı simgesiyle ve “Ben zaten Milli Takım kadrosuna çağrılmamıştım” cümlesiyle paylaştı.

Milli Futbolcu Taylan Antalya’nın gökkuşağı renklerinde "Powered by pride" yazılı t-shirt’üyle çektirdiği fotoğrafını, gelen tepkiler üzerine sosyal medya hesabından sildiği yazıldı. Fotoğraf 24 saat süreyle yayında kalıp otomatik olarak silinen Instagram’ın Hikaye (Story) bölümünde paylaşmıştı.     

29 Haziran günü Galatasaray Spor Kulübü resmi Twitter hesabından Taylan Antalyalı’nın Galatasaray formalı bir fotoğrafını paylaşarak “Günaydın Büyük Galatasaray Ailesi” yazdı.

Taylan Antalyalı’nın giydiği tişört
"Powered by pride" yazılı tişörtler, spor giyim markası Puma’nın The Out Foundation’la iş birliğine giderek hazırladığı koleksiyona ait. The Out Foundation, LGBTİ+'lerin spor dünyasında karşılaştığı engellerin kaldırılması amacıyla çalışmalar yapan bir kuruluş.

Homofobi nedir?
Taylan Antalyalı’ya tepkileri bazı yayın organları “homofobik tepkiler” şeklinde haberleştirdi. Peki homofobi nedir?

Homo: Eski Yunancadan İngilizce ve Fransızcaya geçmiştir. Bir, beraber, aynı anlamlarına gelir. Fobi: Eski Yunancadan Fransızcaya phobie olarak geçmiştir. Patalojik korku anlamına gelir.

Homofobi: İngilizcede homophobia sözcüğü Türkçede homofobi olarak kullanılır. Nişanyan Sözlük’te “Eşcinsel düşmanlığı” şeklinde açıklanır ve “homophobic” ve “homophobia” kelimelerinin ilk kez 1971 yılında kaydedildiği bilgisine yer verilir.

Futbol dünyasında eşcinsellik
BBC Türkçe Taylan Antalyalı ile ilgili hazırladığı haberde futbol dünyasından homofobik örnekler de vermiş. Haberde, İngiltere'de eşcinsel olduğunu açıklayan ilk futbolcu Justin Fashanu’nun 1998'de, 37 yaşında intihar ettiği bilgisi verilirken, Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Roman Neustadter ile 2018 yılında bu konuyla ilgili yapılan röportajdan da bir bölüme yer verilmiş:

“Gey futbolcuların kimliklerini açıklaması günümüzde hala mümkün değil. Toplum henüz buna hazır değil. Eğer bir gey futbolcu bugün kimliğini açıklarsa statlarda muhtemelen buna aşırı tepki verilecektir. Futbolcunun kulübü nasıl bir tepki verecek ondan da emin değilim. Gey olduğunu açıklamak, futbolcunun kariyerine mal olabilir. Geyler bazı insanlarca hala zayıf kişiler olarak görülüyor. Bu tabii ki bir saçmalık. Gey bir futbolcu da pekâlâ diğer futbolcular kadar sağlam oynayabilir. Sonuç olarak şunu anlamalıyız ki homoseksüellik dünyanın en normal şeyi. Ancak bu tip şeyleri takım arkadaşlarınızla hiçbir zaman konuşamazsınız.”

Ayrıca; 2011'de Anton Hysen, İsveç'te Utsiktens BK forması giydiği dönemde gay olduğunu açıkladı, futbol hayatı devam ederken eşcinsel olduğunu açıklayan ikinci futbolcu oldu. Alman Milli Takımı oyuncusu Thomas Hitzlsperger, 2014 yılında futboldan emekli olduktan sonra eşcinsel olduğunu açıkladı. Temmuz 2018’de Minnesota United’da forma giyen Collin Martin eşcinsel olduğunu resmen açıkladı.

Onur Haftası nedir?
LGBTİ+ bireyler ve LGBTİ+ bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleşen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünüdür. Her yıl Haziran ayı boyunca kutlanır. Geçmişi, 52 yıl öncesine dayanan bir insan hakları mücadelesine uzanır. 28 Haziran günü ise Onur Yürüyüşü Günü olarak kutlanır. 28 Haziran 1969 tarihinde Stonewall Inn isimli eşcinsellerin de gidebildiği bara polis baskını olur ve burada bir ayaklanma çıkar. İlk Onur Yürüyüşü de New York, San Francisco ve Los Angeles’ta eş zamanlı olarak, Stonewall ayaklanmasının birinci yıldönümünde gerçekleşir. Onur Yürüyüşü’nün yaratıcısı feminist biseksüel Brenda Howard’dır. Stonewall Inn, 2016 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından ulusal anıt statüsüne alındı.

Neden gökkuşağı?
Onur Yürüyüşü’nün sembolü gökkuşağı 1978 yılında Amerikalı sanatçı Gilbert Baker tarafından tasarlandı. Her renk, LGBTİ+ hareketinin başka bir özelliğini temsil ettiği belirtiliyor: Kırmızı hayatı, turuncu şifayı, sarı güneşi, yeşil doğayı, mavi huzuru ve mor ruhu.

Türkiye’de “Pride”
Türkiye’de Onur Haftası ilk kez 1993 yılında “Özgür Cinsellik Haftası” adıyla İstanbul’da kutlanmak istendi ancak valilik izin vermedi. Onur Yürüyüşü ise 2003 yılında ilk kez gerçekleşti. Son yedi yıldır çeşitli gerekçelerle izin verilmeyen yürüyüş, bu sene “anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği” belirtilerek engellendi.

Anayasal haklar
Anayasa’nın 10.maddesi 
 “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.”

Anayasa’nın 25. maddesi 
Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.

Anayasa’nın 26. maddesinden 
Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. 

Anayasanın 34. maddesinden
Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir.

Araştırma
Türkiye Raporu’nun Mayıs 2020’de yaptığı “Türk Toplumunun Gözünde Eşcinsellik” araştırmasının sonuçlarına göre;
“Kişilerin kendi tercihidir, ama eşcinsellerin herkese açık alanlarda görünmesini istemem”: %58
Komşularım arasında eşcinsel olduğunu bilmek beni rahatsız eder: %55
Eşcinsellik suç olmalı: %48
Bir kişi eşcinselse devlet memuru olamaz: %42
Kişinin kendi tercihidir devlet karışamaz: %43

Paylaş:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et