Türkiye’de Suriyelilerin varlığı 11. yılını doldurdu. Geçen süre içerisinde pek çok siyasi ve hukuki düzenleme yapıldı. Zamanla Suriyelilerin iş, eğitim ve sosyal hayatta varlıkları TC vatandaşları tarafından çok daha hissedilir hale geldi.
Ağustos 2021’de Afganistan’dan Türkiye’ye gelişlerin başlamasından sonra göçmen politikalarıyla ilgili kamuoyunda farklı sesler duyuldu. Son dönemde yaşanan bazı asayiş olayları Suriye karşıtı söylemleri çoğalttı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve sosyal medya aracılığıyla yapılan yorumlar Türkiyeli ve Suriyeliler arasında farklı yankılar buldu.
İstanbul Bebek sahilinde çekilen ve sosyal medyada hızla yayılan bir videoda uygunsuz görüntüler sergileyen kişilerin mülteci olduğu iddia edilmiş, sosyal medyada mültecilere yönelik nefret söylemini besleyebilecek ifadeler kullanılmıştı. Göz altına alınan iki kişinin mülteci olmadığının anlaşılmasının ardından paylaşımların provokasyon amaçlı olduğu yorumları yapılmıştı.
İstanbul Esenyurt'ta yaşanan adli bir olaya ilişkin görüntüler, sosyal medyada 'Suriyeliler “Burası bizim” diyerek silahla Türkleri vurdu' ifadesiyle paylaşılmış, sosyal medyada “Türkiye bizim toprağımız, asıl biz sizi göndereceğiz” “Şehirleriniz artık halkımızın, tek bir Türk bile kalmadı neredeyse, ekmeğinizi bile bizden alıyorsunuz” gibi paylaşımlar yapan bir hesap hakkında adli işlem başlatıldığı bildirilmişti.
Daha önce de yapılan Suriye karşıtı açıklamalara karşı açılan soruşturmalar mevcut.
Suriye karşıtlığıyla mücadele
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Suriyeli sığınmacıların adı kullanılarak provokasyon amaçlı açılan operasyon hesaplarına karşı çalışma başlatıldığıyla ilgili basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; yurt dışından başta FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı olduğu değerlendirilen ve sosyal medya platformlarında Suriyeli sığınmacılar adı kullanılarak açılan ‘operasyon hesapları’ ile halkımızı tahrik ederek provokasyon çıkarılmaya çalışıldığı görülmüştür. Sosyal medya üzerinden halkı kin ve nefrete yönelten hesaplar ile ilgili ivedilikle çalışma başlatılmış olup, bu tür paylaşımlar ile halkımız ve Suriyeli sığınmacıların karşı karşıya getirilmesine asla müsaade edilmeyecektir.”
Suriyeliler hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili olarak Mülteciler Derneği tarafından hazırlanan, “Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar” adlı bir çalışma bulunuyor.
Araştırmaların söyledikleri
Bazı araştırma şirketleri, vakıflar ve üniversitelerin yaptığı araştırmalar, göçmenlere karşı TC vatandaşlarının tutumuyla ilgili çeşitli sonuçlar ortaya koyuyor.
BUPAR Mülteci Araştırması, 2022
İlinize gelen mültecilerin sayısı az mı, çok mu, yoksa yeterli mi?
Çok %59
Yeterli %22,2’
Ne az ne çok, bu kadarı yeterli daha fazla gelmesin %18,8
Türkiye’ye gelen mülteciler ülkemizde kalmalı mıdır, yoksa güvenli bir şekilde geri gönderilmeli midir?
Geri gönderilmeli %79
Fikri yok %20,3
Kalmalılar %0,4
Mülteciler ülkemiz için güvenlik sorunu yaratıyor mu?
Evet, güvenlik sorunu yaratıyor%56,4
Hayır, güvenlik sorunu yaratmıyor %22,2
Fikri yok %21,4
*Adana, Mersin, Gaziantep ve Hatay’da 800 kişiyle yapılmıştır.
Optimar Araştırma, 2022
Suriyeli bir bireyle karşılaşınca ne hissediyorsunuz?
Nefret %21,3
Mağduriyet %17,3
Hiddet %11,2
Mazlumluk %6,6
Zalimlik %6,2
Şefkat %4,4
Hiçbiri %33
Sığınmacı ve göçmenlerden kaynaklı suçlara maruz kalma konusunda kendinizi güvende hissediyor musunuz?
Güvende hissetmiyorum %31,1’i
Ne hissediyorum ne hissetmiyorum %21,8
Hiç güvende hissetmiyorum %20,5
Güvende hissediyorum %11,9
Çok güvende hissediyorum %3,6
Sosyal Demokrasi Vakfı Suriyeli Göçmenler Araştırması, 2021
Suriyelilerin nerede yaşamasını istiyorsunuz?
Ülkelerine dönsünler %66,1
Güvenli bölgelere yerleştirilsinler %16,8
Ülke ve şehir bazında dengeli bir dağılım yapılsın %7,1
Son 5 yıl içerisinde Suriyelilerden zarar gördünüz mü?
Siz:
Hayır %77,3
Evet %14,6
Ailenizden biri:
Hayır %78,1
Evet %14,2
Çevrenizden biri:
Hayır %41,1
Evet %46,7
Oturduğum mahallede Suriyeli ailelerin de yerleşmesinden rahatsız olurum %52,8
Suriyeli çocukların benim çocuğumun okulunda eğitim görmesinden rahatsız olurum %47,6
Bir Suriyeli ile aynı işyerinde çalışmaktan rahatsız olurum %50,1
Suriyeliler Türkiye ekonomisi üzerinde olumsu etki yaratıyor %75,6
Daha ucuza çalışıp Türklerin işsiz kalmasına neden oluyorlar %56,3
Ev kiralarının artmasına neden oldular %65,2
Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmemeli %61,7
Suriyeliler Barometresi, 2020
Toplumumuz ülkemizdeki Suriyelilere karşı nasıl davranıyor?
Türk toplumu Suriyelilere kucak açmıştır %35,8
Suriyeliler için ellerinden geleni yapmaktadırlar %18,9
Suriyeliler ucuz işçi olarak sömürülmektedir %25,1
Halkımız Suriyelileri aşağılamaktadır %8,9
Halkımız Suriyelilere kötü davranmaktadır %7,4
*Türkiye genelinde 26 ilin kentsel ve kırsal bölgelerinde 2.259 kişiyle yapılmıştır.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları Araştırması, 2017
Suriyeliler ülkelerine geri gönderilmeli mi?
Evet %86
*Türkiye genelinde 16 ilin kentsel ve kırsal bölgelerinde 2.004 kişiyle yapılmıştır.
Türkiye’deki mülteci sayısı ülke nüfusunun %7,2’sinden fazlasına ulaştı
Mart 2011’de Suriye’de başlayan yönetim karşıtı gösteriler kısa zamanda yüz binlerce kişinin ölümüne, milyonlarcasının yaralanmasına ve ülkelerini terk etmesine neden oldu. 29 Nisan 2011’de 911 km’lik sınırımız olan Suriye’deki çatışma ortamından kaçarak Hatay’ın Yayladağı sınırından Türkiye’ye giren 252 Suriyeli sığınmacıyla göç dalgası başladı. 2011 yılından beri yaklaşık 6,7 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı, bu kişilerin yarısından fazlası Türkiye’ye geldi.
21 Nisan 2021 itibarıyla Türkiye’de 3.671.811 geçici koruma kapsamında Suriyeli bulunuyor. Ayrıca Suriyeliler dışında 2010-2020 arasındaki on yıl içinde, 530 bini aşan sayıda yabancının Türkiye’de uluslararası koruma başvurusunda bulunduğu biliniyor. Böylece Türkiye’deki Suriyeliler ve diğer mültecilerin sayısının 4 milyonu aştığı anlaşılıyor. Türkiye’de ayrıca 2020 yılı sonu itibarıyla ikamet izni ile yaşayan 886 bin yabancı uyruklu bulunuyor. Türkiye’de son yıllarda giderek artan düzensiz göçmen sayısının da yaklaşık 1,5 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda Türkiye’deki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan toplam nüfus 6 milyonun üzerinde ve bu ülke nüfusunun %7,2’sinden fazlasını oluşturuyor. 2011 yılında uluslararası koruma maksadıyla Türkiye’ye gelen yabancı sayısı yalnızca 58 bindi.
10 yılda Türkiye’de 650 binden fazla Suriyeli çocuk dünyaya geldi.
150 bin Suriyeli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alındı.
770 bin Suriyeli çocuk Türkiye’deki devlet okullarında eğitim görüyor.
26 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin sayısı 50 bin 351 olarak açıklandı.
Dünya genelinde mülteci kabul eden ülke sıralamasında Türkiye birinci sırada
BM Küresel Eğilimler Raporu’na göre 2020 yılında dünya genelinde 82,4 milyon insan zorla yerinden edildi. 2011 yılında bu sayı 40 milyonun biraz altındaydı. 26,4 milyonunu mültecilerin oluşturduğu kişilerin 6,7 milyonu Suriyeli. Mültecilerin %86’sına kriz bölgelerine komşu olan ülkeler ile düşük ve orta gelirli ülkeler ev sahipliği yapıyor. Türkiye: 3,7 milyon göçmenle son yedi yıldır dünya çapında en büyük mülteci nüfusuna sahip.
Dünyada ve Türkiye’de mültecilerin hukuki statüsü
Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşme (Cenevre Sözleşmesi), 28 Temmuz 1951’de Cenevre’de imzalandı. Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Protokol (New York Protokolü), 4 Ekim 1967’de New York’ta imzalandı.
Türkiye, 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne ve 1967 New York Protokolü’ne taraf ancak 1951 Cenevre Sözleşmesi “1951’den önce Avrupa’da meydana gelen olaylardan ötürü” ortaya çıkan iltica durumu, daha sonra bütün dünyayı kapsayacak ve tarih sınırı tanımayacak şekilde genişletilince, Türkiye coğrafi genişlemeyi uygun bulmuyor ve adına “coğrafi kısıtlama” denilen uygulama ile mülteciliği sadece Avrupalıları kapsayacak şekilde tanımlamaya devam ediyor. Halen dünyada Cenevre Sözleşmesi’ne taraf 149 ülkeden Türkiye, Kongo, Madagaskar ve Monako coğrafi kısıtlamayı sürdürüyor. Türkiye sözleşme hükümlerine göre mülteci statüsü alabilecek Avrupalı olmayan kişileri iç hukuktaki düzenlemelerle "şartlı mülteci" olarak tanıyor ve üçüncü bir ülkeye yerleştirilinceye kadar süreli bir koruma sağlıyor.
2013 Nisan ayında, Türkiye’nin ilk sığınma kanunu olan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından uygun bulunmuş ve 11 Nisan 2014’te yürürlüğe girmiştir.
Kaç kişi döndü
Geçici koruma kapsamında Türkiye'de bulunan Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşleri devam ediyor. Gönüllü Geri Dönüş İstek Formunu dolduran Suriyeliler Kilis, Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep'ten ülkelerine geçiyor. 3 Haziran 2022 tarihinde İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı tarafından yapılan açıklamada ülkesine dönen Suriyeli sayısının 505 bin 190 kişi olduğu belirtildi.
14 Nisan 2022 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2016’dan bugüne kadar 19 bin 336 Suriyelinin asayiş sorunları sebebiyle sınır dışı edildiği bildirdi.