cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, 9 Şubat 2021 tarihinde düzenlenen milli uzay tanıtım toplantısı’nda, türkiye’nin 10 yıllık uzay hedeflerini açıklamıştı. toplam 10 hedeften oluşan milli uzay programı, türkiye’nin uzay politikaları alanındaki vizyon, strateji, hedef ve projelerini kapsıyor. milli uzay hedefleri kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, "milli uzay programı'ndaki birincil ve en önemli hedefimiz cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ay'a ilk teması gerçekleştirmek” diyen erdoğan, “2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
açıklamanın ardından gelen destekler, eleştiriler ve gri gerçekler…
uzay rekabeti
abd ve sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği (sscb) yani günümüzün rusya’sı arasında 1950’lerin sonuna dayanan uzay çekişmesi, şimdilerde birçok devletin ve uluslararası kuruluşun başlıca departmanları haline gelmiş durumda. yakın geçmişte özel şirketlerin de faaliyet gösterdiği bir alana dönüşen uzay yolculuğu için, virgin galactic şirketinden 250 bin dolar karşılığında bilet alınabiliyor. Şirketin birkaç yıl içinde turistleri uzaya çıkarması planlanıyor.
İkinci dünya savaşı sonrasında yaşanan soğuk savaş döneminde, savaştan kalma roket teknolojisi ile işe başlayan rusya ve onu takip eden abd, birçok karşı hamle ile uzay yarışında birbirini geçmeye çalıştı. bu yarışta ruslar vostok serisi uzay araçları ile uzaya ilk insanı gönderme başarısını gösterse de 1969 yılında neil armstrong’un aya ilk ayak basan insan olması ile uzay yarışını kazanan amerikalılar oldu.
günümüzde birçok ülke ve uluslararası kuruluşun dahil olduğu yarışta; İran, nijerya, endonezya, bangladeş, bulgaristan, kolombiya gibi ülkelerde dahil olmak üzere yaklaşık 45 ülkenin uzay ajansı bulunuyor. Kaynak↗
ay’a insan gönderebilen sadece üç ülke…
günümüzde uzaya kendi imkânlarıyla insan gönderebilen ülkeler abd, rusya ve çin olarak sıralanıyor. bu ülkelerin yanı sıra uzay ile ilgili araştırmalarda en çok ilerleyen ve yakın zamanda uzaya insan gönderebilecek potansiyel olarak avrupa uzay ajansı (esa) gösteriliyor.
bu üç ülke ve esa’nın uzay maceraları ise abd’nin 1958, rusya’nın 1957, çin’in 1993 ve birçok avrupa ülkesinin dahil olduğu avrupa uzay ajansı’nın (esa) 1975’te başlıyor. Kaynak↗
bu kuruluşların bütçeleri;
nasa, abd: 23 milyar dolar
rusya uzay ajansı: 1,7 milyar dolar
çin uzay ajansı: 8 milyar dolar
esa, avrupa uzay ajansı: 7.3 milyar dolar
türkiye uzay ajansı (tua) 5.4 milyon dolar Kaynak↗, Kaynak↗, Kaynak↗
türkiye uzay ajansı’na ayrılan devlet bütçesi 38 milyon tl olarak gözüküyor. bbc türkçe’ye bilgi veren bir yetkili, çeşitli bakanlık ve kurumlardan ayrılan parayla birlikte bütçenin 2021 itibarıyla 30 milyon doları bulacağını belirtiyor. Kaynak↗
türkiye raporu’nun ‘Şubat 2021’ isimli araştırmasında yer alan milli uzay programı ile ilgili yapılan ankette katılımcılara, “milli uzay programı’nı destekleyip, desteklemedikleri sorulduğunda”:
yüzde 31.5’i destekliyorum,
yüzde 30.2’si desteklemiyorum,
yüzde 16.8’i desteklemiyorum, geçici bir gündem olduğunu düşünüyorum,
yüzde 14.7’si destekliyorum ancak zamanlama yanlış,
yüzde 6.8’i ise fikrim yok cevabını veriyor. Kaynak↗