Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Muharrem İnce başarılı olur mu?

+A -A
17:24 14-07-2021
Aklayanlar

CHP’den istifa ederek Memleket Partisi’ni kuran Muharrem İnce, 19 yıl boyunca CHP Yalova Milletvekili olarak görev yaptı. Son zamanlarda eski partisine yönelik muhalefet dozunu artıran İnce, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP tarafından aday gösterilmişti.  Seçim gecesi “ortalarda olmamak” ve sandığa sahip çıkmamakla çokça eleştirildi. Muharrem İnce’nin eleştiri aldığı diğer bir konu da parti kurması oldu… Kendini çeşitli platformlarda savunan siyasetçinin, zaman zaman iktidara yakınlığıyla bilinen bazı gazeteciler tarafından da desteklendiği görülüyor.

Memleket Partisi Genel Başkanı, Muharrem İnce
4 Şubat 2021  
“Biz birkaç milletvekillik bir parti kurma derdinde değiliz. Önümüzdeki süreçte yüzde 50 artı biri alacak bir siyasi yapı oluşturacağız. Ben gerçek evladım, gerçek anneyim, gerçek CHP’liyim. CHP’yi bölmek gibi bir niyetim olamaz.”

Gazeteci Fatih Altaylı’nın köşe yazısında “Ağzı iyi laf yapan ama derinliği olmayan bir siyasetçi.” cümlesine İnce’nin yanıtını yine Altaylı aktarıyor:
17 Şubat 2021
“Vallahi Fatih Bey, nereden baktığınıza, kiminle kıyasladığınıza bağlı. Sizin sevgili dostlarınız Celal Şengör veya İlber Ortaylı ile kıyaslarsanız elbette boş beleşim. Ama beni alimlerle değil siyasetçilerle karşılaştırırsanız, onların hepsinden çok daha birikimliyim. Hepsi ile istedikleri her konuda oturur tartışırım. Eğitimim de bilgi düzeyim de hepsinin üzerindedir” dedi.

Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş’ın 2018 cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili eleştirisine Yarkadaş’a doğrudan mesaj atarak yanıt verdi:
12 Temmuz 2021
“O gece veri alamadığımız halde genel merkeze gidip oturmadığım için zaten pişmanım. Ben partiyi korumaya çalıştım.”

Gazeteci Nagehan Alçı, Şubat 2021
3 saatlik yayının ardından şunları söyleyebilirim: “Muharrem İnce kesinlikle ekran ışığı olan bir siyasetçi. İyi bir hatip, seyirciyi yakalamasını biliyor, reyting açısından cazip. Kesinlikle bir star elektriği var. Hem siyasette hem medyada bu çok önemlidir. Kısa cümleler kuruyor, vurucu yerleri yakalıyor.”

Ekşi Sözlük, “muharrem ince'nin parti kurmasının sebebi” başlığı altında, “llh kbr llh kbr” adlı kullanıcı.
“Yerli ve milli, aynı zamanda da iktidara gerçekten alternatif bir muhalefete ihtiyaç duyuluyor olması en büyük sebeptir. İnşallah başarılı da olur. Allah yolunuzu açık etsin.”

Karalayanlar

 Muharrem İnce partisinden istifa ederken, CHP’de artık Atatürk değerlerine sahip çıkılmadığını ve CHP’nin bir tabela partisine dönüştüğünü söylemişti. İnce’nin açıklamalarına ilk tepki, eski partisinden gelmişti ve “Cumhur ittifakı ağzıyla suçlayarak ayrılıyor” şeklinde eleştirilmişti. Diğer taraftan Muharrem İnce’nin siyasi parti kurması, CHP’nin oylarını böleceği kaygısıyla seçmen tarafından da tepkiyle karşılanmıştı. Muharrem İnce ile ilgili eleştiriler genellikle, 2018 Cumhurbaşkanı seçimi gecesindeki tutumu ve parti kurması etrafında şekilleniyor.  

CHP Sözcüsü Faik Öztrak Muharrem İnce'nin istifa kararını açıklarken partiyi hedef alan eleştirilerine tepki göstermişti. 8 Şubat, 2021:
“Partinin gerçek evladı olduğunu iddia edenlerin CHP'yi Cumhur İttifakı ağzıyla suçlayarak ayrılmasını doğru bulmuyoruz. CHP, Kurtuluş Savaşı meydanlarında kurulmuştur. CHP 1919'da, 1923'te, açıklamayı yapan CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olduğunda neredeyse, şimdi oradadır.”

CHP’den ayrılarak parti kuracağı söylentilerinin çıktığı süreçte Müzisyen Cahit Berkay, Muharrem İnce’ye tepki göstermişti. 6 Ağustos 2020:
“Zamanla muhteşem… Umutlara balta olursun… Sayın İnce… Lütfen ince kal… Verdiğim oyu haram ettirme”

Gazeteci Mustafa Hoş, 13 Ağustos 2020
“Muharrem İnce parti kurar ya da CHP’de yeniden “gel bakalım muharrem” günleri başlar… hepsi mümkün... ama Muharrem İnce “adam kazandı” gecesi kırılan kalpleri yıkılan hayalleri bir türlü anlamak istemiyor. Bunun empatisini yapmadan ne yaparsa yapsın hep çok eksik kalacak...”

Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, 2018 cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili Muharrem İnce’ye yönelik:
“Yerinde olsam, o gece genel merkeze gider, kendisine bilgi akışı gelmediğini söylediği sistemin başına geçerdim.”

Gazeteci Fatih Altaylı, Şubat 2021
“Yıllar Muharrem Bey’i değiştirmemiş. Ağzı iyi laf yapan ama derinliği olmayan bir siyasetçi. Böyle olup da başarılı olmuş siyasetçi yok mu? Çooook! Hele bu son dönemlerde.”

Ekşi Sözlük, “muharrem ince'nin parti kurmasının sebebi” başlığı altında, “renksiz hayat” adlı kullanıcı.
“Kılıçdaroğlu gibi girdiği her seçimden alnının akıyla çıkan, partiyi harika insanlarla dolduran, müthiş bir delege sistemiyle demokrasiyi iliklerimize kadar hissettiren bir lider varken büyük ayıp etmiştir. Tarih bunu affetmeyecek. Oyları bölüyor.”

Gerçek Ne?

Muharrem İnce’nin siyasi kariyeri

  • 1998'de CHP'nin Yalova il başkanı seçildi.
  • 2002’de CHP Yalova Milletvekili olarak Meclis’e girdi.
  • İlk döneminde, Deniz Baykal'ın liderliğine karşı muhalefet gösterdi, 2004'te olağanüstü kurultay düzenlenmesine dair bir deklarasyon imzaladı.
  • Aralarında Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu ve "30'lar hareketi" olarak bilinen bu grubun ikinci bildirisine imza atmadı.
  • 2007 ve 2011 genel seçimlerinde tekrar CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi.
  • 18 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak kurultayda genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. 177 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday oldu.
  • 5 Eylül 2014'te yapılan CHP 18. olağanüstü kurultayında genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu 740, Muharrem İnce 415 oy aldı.
  • Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde tekrar CHP Yalova milletvekili olarak meclise girdi. 
  • 19 Kasım 2015’te olağanüstü kurultay için 500 imza toplasa da yeterli sayıya ulaşamadı.
  • Şubat 2018'de olağan kurultayda bir kez daha aday oldu; Kılıçdaroğlu 790 oy alırken İnce 447 oy aldı.
  • 4 Mayıs 2018'de partisi tarafından 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi.
  • %30,67 oranında oy (15.216.199 oy sayısına) alarak seçim yarışını ikinci sırada tamamladı.
  • Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, 31 Temmuz 2020’de Muharrem İnce'nin yeni bir siyasi harekete önderlik edeceğini yazdı.
  • Bayer, İnce'nin CHP kurultayından sonra parti kuracağını öne sürse de İnce bu iddiaları 11 Ağustos günü yalanladı.
  • İnce, 4 Eylül 2020’de Sivas’ta “Bin Günde Memleket Hareketi” adında siyasi bir hareket başlattığını duyurdu.
  • 8 Aralık 2020’de, CHP'den ayrılacağını ve Memleket Hareketi'nin partileşeceğini açıkladı.  
  • 8 Şubat 2021 tarihinde CHP'den resmi olarak ayrıldı.
  • Muharrem İnce, 17 Mayıs 2021’de Memleket Hareketi’ni Memleket Partisine dönüştürdü ve partinin genel başkanı oldu.

Muharrem İnce ne diyerek istifasını verdi?
Muhrrem İnce 8 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da düzenlediği basın toplantısında Atatürk’ün İstanbul işgal altındayken Samsun’a çıktığını anımsattı ve "Ben de bu işgal altında olan Atatürk'ün emanetini, işgalden kurtarmak için terk ediyorum. Hedefimiz 50+1" dedi.

İstifa kararını, "Bir yol ayrımında olduğumun farkındayım" sözleriyle açıklayan İnce, CHP'nin kurucu değerlerine bağlı olduğunu ifade etti. İnce, bugünkü CHP yönetimini ise bu ilkelerden uzaklaşmakla suçlayarak istifa gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Ortada ilke, değer, duruş, liyakat yoktur. Atatürk'ün emaneti kalmamıştır, ortada sadece bir tabela vardır.”                                                                                                                              

İstifasını resmi olarak e-devlet üzerinden veren Muharrem İnce, daha sonra gerekçeli istifasını CHP’ye sunacağını açıklamıştı.

Kılıçdaroğlu’nun Muharrem İnce istifasına yorumu
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İnce’nin istifasına ilişkin Şubat 2021’de yaptığı açıklamada, “Herhangi bir yorumda bulunmayacağız. Bu, CHP’den ilk istifa değil. Daha önce de ayrılıp parti kuranlar oldu. Demokraside bunlar olabilir. Biz, vatandaşın gündemi olan ekonomik sorunlarla ilgilenmeye devam edeceğiz.” demişti

CHP’den istifasıyla gündemde olduğu süreçte Muharrem İnce’nin “Yüzde 30 alacağımı tahmin etmediler. ‘Sayın Akşener ikinci, Muharrem İnce üçüncü olur, çeker köyüne gider’ diye düşündüler” sözlerine Avrasya Araştırma Merkezi'nin sahibi Kemal Özkiraz cevap vermişti:

“İnce’nin adaylığından önce ben 4 adet anket yaptım ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na anketleri sundum. Anketlerde birçok isim sorduk. Abdullatif Şener, İlhan Kesici, Yılmaz Büyükerşen, Muharrem İnce, Meral Akşener(…) Yaptığımız tüm anketlerde şu sonuca ulaştık. Aday İnce olursa en yüksek oy alınıyor. Bizim anketimizde (29-31 arasıydı). Kemal Kılıçdaroğlu'nun her adayı isim isim analiz ederek ‘Daha yüksek oy alacak birisi varken varsayımlarla hareket etmek mantıklı olmaz, en mantıklısı Muharrem İnce’ dediğini çok iyi hatırlıyorum.”

Canlı yayına davet ve “beni niye sattınız?” sorusu
Muharrem İnce, Temmuz 2021’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hitaben “Yıllardır CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu çok haklı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı televizyona davet etti. Sayın Kılıçdaroğlu, eski genel başkanım, haklısınız davet etmekte. Sayın Kılıçdaroğlu, şimdi ben size bir teklifte bulunayım. Beraber televizyona çıkalım. Neden partiden ayrıldığımı, bir ben anlatayım bir de sen anlat. Bir de millet bunu bir dinlesin. Haydi gel. O çıkmıyorsa sen çık. Biz yeni bir gelenek başlatalım.” şeklinde çağrıda bulundu ve konuşmasının devamında bu çağrısını Erdoğan ve Akşener için de yineledi.

Ayrıca Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na “Beni niye sattınız? Niye 12 bin sandığa gözlemci koymadınız? Neden sistemi çökerttiniz?” sorularıyla Erdoğan karşısında kaybettiği Cumhurbaşkanlığı seçimini işaret etti.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhuriyet Gazetesi’nden İpek Özbey ile 12 Temmuz 2021’de yaptığı röportajda Muharrem İnce’ye yanıtı şöyle oldu

“Cumhuriyet Halk Partisi’nde kimse satılacak duruma düşmez. Partinin geleneğinde de örfünde, âdetinde de bu yoktur. Bu kadar!”

Paylaş:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et