Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Almanya’da böcekleri yasalar koruyacak

Almanya hükümeti tarafından ekolojik sistemi korumak amacıyla hazırlanan yasa ile, doğal koruma alanları genişletiliyor, ışık kirliliğine ve pestisit kullanımına yeni kurallar getiriliyor. Glifosat kullanımı ise 2023’te tamamen yasaklanıyor.

+A -A
16:45 18-02-2021

Satırbaşları,

Almanya ekolojik sistemi korumak için böcekleri koruma yasası çıkarıyor.

Yasa Bakanlar Kurulu’ndan geçti, hedef 2023.

Yasa ile önce pestisit kullanımı daha sonra glifosat kullanımı tamamen yasaklanacak.

Almanya hükümeti tarafından ekolojik sistemi korumak amacıyla hazırlanan yasa ile, doğal koruma alanları genişletiliyor, ışık kirliliğine ve pestisit kullanımına yeni kurallar getiriliyor. Glifosat kullanımı ise 2023’te tamamen yasaklanıyor.

Farklı bakanlıkların sorumluluk alanına giren yasal düzenleme üç bölümden oluşuyor, böceklerin korunması amacıyla pestisit kullanımını önce sınırlandırmak, glifosat kullanımını ise 2023 yılı sonu itibarıyla tamamen yasaklamak amaçlanıyor. Yasa bazı bölgeleri de yeni doğal koruma alanları olarak tanımlıyor. Böcek ve kuşlar için tehlikeli ışık kaynakları ve lambalar yerine doğaya uygun veya korumalı olanların tercih edilmesi planlanıyor. Bu şekilde yaşam için vazgeçilmez olan böceklerin ölümünün azaltılabileceği vurgulanıyor.

Düzenleme sokak lambalarının özellikle gece faal olan böceklerle kuşların ve yarasaların korunması amacıyla kademeli şekilde değiştirilmesini öngörüyor. Böcekleri kendine çekerek ölümüne neden olan yapay ışıklar yerine sokak lambalarının doğa dostu türleriyle değiştirilmesi veya lambaların çevresine böceklerin yaklaşmasını engelleyecek koruma takılması gerekiyor. Doğal korunma alanları ile milli parklarda ise lamba veya ışıklandırmaların değiştirilmesi veya yenilenmesi halinde artık böceklerin ölümüne yol açan lamba ve ışıklandırma yasaklanacak. Sadece kapalı alanlarda söz konusu yapay ışık kaynakları kullanılmasına izin verilecek. 

Yasayla birlikte çeşitli yaş ve türden meyve bahçeleri koruma alanı olacak. Biyolojik çeşitliliğe sahip yeşil alanlar, farklı tür ve yaştan çeşitli meyve ağaçlarının bulunduğu ve dip dibe yetiştirilmediği, toprağının da yeşillendirildiği meyve bahçeleri ile doğal taştan örülmüş setler ve kuru yapı temelli duvarların da böcek ve bitkilerin yaşam ortamı görülüp biyotoplar olarak koruma altına alınması planlanıyor. Ayrıca çay, akarsu, dere gibi kaynakların, tarımsal ilaç kullanılan alan ile arasındaki mesafenin de 10 metre olması, eğer yeşillendirilmişse bunun 5 metreye indirilmesi sağlanacak. 

Böcek türlerindeki yok oluşu azaltmak hedefleniyor

Endüstriyel tarımcılık, toprağın betonlanması, ışık kirliliği ve diğer faktörler böcek ve kuşların yok olması sonucunu doğurduğundan; yasal düzenleme, özellikle çiçekli tarlalar ve çayırlarda yaşayan kelebek ve diğer böcek türlerinin kitlesel biçimde yok oluşunu azaltmayı hedefliyor.

Glifosat 2023’te tamamen yasaklanıyor

Yasa, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı‘nın (IARC) 2015 yılında insanlar için olası kanserojen maddeler sınıfına koyduğu glifosatın kullanımını önce sınırlıyor, 2023 yılı sonu itibarı ile de tamamen yasaklıyor. Almanya Çevre Bakanı Schulze, "Glifosat yeşil olan her şeyi öldürüyor ve böceklerin yaşam alanını ortadan kaldırıyor. Bu nedenle glifosata veda büyük bir başarı" diye konuşmuştu. Bakanın savunduğu düzenlemeye en büyük tepki tarım birliklerinden geldi. Böceklerin korunmasının kanunlarla yasaklanması stratejisinin toptan yanlış ve tehlikeli olduğunu savunan Almanya Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, bu adımın çiftçilere maliyetinin yüksek olacağını söyledi. 

Kaynak: DW Türkçe

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et