Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Darbe sonrası Myanmar durulmuyor: 12 kişi daha öldü

Ordunun darbe ile yönetime el koyduğu Myanmar’da protestolar devam ediyor. Myanmar ordusunun gösterilere müdahalesi sonrası 12 kişinin daha yaşamını yitirdiği protestolarda, toplam ölü sayısının 70’e yaklaştığı belirtiliyor.

+A -A
15:57 12-03-2021

Ordunun darbe ile yönetime el koyduğu Myanmar’da protestolar devam ediyor. Myanmar ordusunun gösterilere müdahalesi sonrası 12 kişinin daha yaşamını yitirdiği protestolarda, toplam ölü sayısının 70’e yaklaştığı belirtiliyor.

Myanmar basınında yer alan habere göre, Magway bölgesinde darbe karşıtı gösterilere karşı Myanmar ordusunun müdahalesinde 8 kişi öldü. Aktivistler Yangon, Mandalay, Taungu ve Bago kentlerinde de 4 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Gerçekleşen darbe sonrası 1 Şubat’tan itibaren düzenlenen gösterilerde ölüsü sayısının 70’e yaklaştığı aktarıldı.

Protestoların yoğun olduğu Mogok kentinde en az 30, Mandalay'da ise onlarca kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Can kayıplarından birinin meydana geldiği Yangon'un Kuzey Okkalapa ilçesinde de bir günde en az 100 protestocunun gözaltına alındığı vurgulandı.

BM, Çin ve Rusya’yı uyarmıştı

Myanmar’da gerçekleşen darbenin ardından başlayan protestolarda 1 günde 38 kişi ölmüş ve BM, “Myanmar bugün en kanlı gününü yaşadı” ifadelerini kullanmıştı. Çin ve Rusya'nın, Myanmar'daki darbe ve sonrasında yaşananların Myanmar'ın iç meselesi olduğu yönündeki açıklamaları hakkında değerlendirmede bulunan BM Myanmar Özel Temsilcisi, “Bu bir iç mesele değil ve bölgedeki istikrarı etkiliyor. Çin ve Rusya'nın bu konuda birlik olunmasının önemini anlamasını umuyorum'' diyerek uyarmıştı.

Myanmar'daki darbe

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına OHAL ilan etmişti. Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplum, darbeyi kınamış, Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında yer almıştı. ABD, Kanada ve İngiltere, darbede rol oynayan askeri yetkililere yaptırım kararı almıştı. Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu can kayıpları yaşanınca protestolara katılım artmıştı. 28 Şubat'ta Yangon şehrindeki protestolara güvenlik güçleri, gerçek mermi ve el bombası kullanarak müdahalede bulunmuş ve BM'nin açıklamasına göre, bir günde 18 protestocu hayatını kaybetmişti. Ardından daha alevli bir hale gelen protesto gösterilerinde BM Özel Temsilcisi’nin “Myanmar’daki en kanlı gün” olarak bildirdiği 4 Mart tarihinde 38 kişi yaşamını yitirmişti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor.

Associated Press: “ABD’nin ihmalkarlığı” demişti

Associated Press ajansının analiz haberinde; darbe, yaklaşık 10 yıl önce Myanmar'dan bir başarı hikayesi olarak övgüyle söz eden ABD'nin, bu ülkeye yönelik politikasında ihmalkarlığının sonucu olarak yorumlanmıştı. Haberde, eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden itibaren Güneydoğu Asya ülkesinde sivil yönetimin yeniden inşasının, Washington'ın bir dış politika başarısı olarak görüldüğü ancak Myanmar'ı demokrasiye ikna etmeyi hedefleyen tutarsız çabaların, ülkedeki Müslüman azınlıklara yönelik sistematik baskıyla bu çöküşü hazırladığına dikkati çekilmişti.

Kaynak: AA, TRT Haber

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et