Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Dijital Davos'ta kim, ne dedi?

Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği ve bu sene Davos Agenda ismiyle online yapılan zirvede “Gezegenin geleceği, adil ekonomiler, iyilik için teknoloji, toplum ve çalışmanın geleceği, sağlıklı gelecek, jeopolitiğin ötesinde, daha iyi bir iş dünyası” gibi konular işlendi.


+A -A
10:45 16-02-2021

Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği ve bu sene Davos Agenda ismiyle online yapılan zirvede “Gezegenin geleceği, adil ekonomiler, iyilik için teknoloji, toplum ve çalışmanın geleceği, sağlıklı gelecek, jeopolitiğin ötesinde, daha iyi bir iş dünyası” gibi konular işlendi.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen dijital zirve, dünyanın en etkili iş insanlarını, siyasetçilerini, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve akademisyenlerini bu yıl "Güveni Yeniden İnşa Etmek için Kritik Yıl (A Crucial Year to Rebuild Trust)" ana teması etrafında buluşturdu.

Bu yılki oturumlar, Dünya Ekonomik Forumu'nun pandemi sonrasında küresel ekonomiyi sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etmeyi odak noktasına alan "Great Reset" yaklaşımı etrafında şekilleniyor. "Great Reset" temel olarak "Dünya ticaret sistemini daha adaletli bir yapıya dönüştürmek", "Yatırımların eşitlik ve sürdürülebilirlik gibi ortak hedefleri teşvik etmesi", "Dördüncü Sanayi Devrimi ile hayatımıza giren inovasyonları, özellikle sağlık ve toplumsal sorunların çözümünde kamu yararını gözetecek şekilde kullanmak" şeklindeki 3 bileşenden oluşuyor. 

Zirve, "Toplum ve Geleceğin İş Yapış Şekilleri", "Gezegen Nasıl Kurtulur?", "Daha Adil Ekonomiler", "İyilik için Teknoloji", "Sağlıklı Gelecek", "Daha İyi İş Düzeni" ve "Jeopolitiğin Ötesinde" alt temalarına yönelik oturumlara ev sahipliği yaptı. 

LİDERLERİN KONUŞMALARINDAN… 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 

12 yıl aradan sonra Davos Dünya Ekonomik Forum toplantısına video konferans ile katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünya güvenliğiyle ilgili konuşarak “İçinden geçtiğimiz buhranlı dönem umarım uygarlığımızın sonu olmaz” uyarısında bulundu.

Konuşmasında, dünyada durumun gergin hal aldığını ve özellikle koronavirüs salgınının olumsuz süreçleri tetiklediğinin altını çizen Putin, “20’nci yüzyılda çözülmeyen problemler bildiğiniz üzere 2’nci Dünya Savaşı felaketini tetikledi. Günümüzde belki böylesine büyük boyutlu sıcak bir ihtilaf çıkmayabilir. Ancak yine de uyarıyorum, dünyamız tarihten örnek alacak olursak 1930 yıllarını yaşıyor. Her an her şey olabilir. Bir kıvılcım herkesin herkese karşı savaşmasına yol açabilir. Bu da uygarlığımızın sonu olur. Dünyada çözüm bekleyen sorunlar için masaya oturma zamanı” dedi.

Rusya lideri Putin, çağrısı ile destekçilerinin Senato binasını basması ardından eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başta Twitter olmak üzere sosyal medya hesaplarının dondurulmasına atıfla şunları söyledi: “Sosyal medya devlerinin işlerinin sınırlarının nerelere varabileceğini gördük, kendilerince kamu yönetimi yapmaya çalışıyorlar. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Merkel, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" haftasında yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel tedarik zincirlerinde bir zayıflık olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “Tedarik zincirleri daha dirençli hale getirilmeli.” dedi.

Salgından çıkışın beklenildiği kadar kısa sürmeyeceğini dile getiren Merkel, “Pandemi toplumlarımızda ve ekonomilerimizde derin izler bıraktı. Pandemi gelecek aylarda ve yıllarda hayatlarımızı ve işleri yapış şeklimizi etkilemeye devam edecek.” ifadesini kullandı.

Küresel çok taraflı yaklaşımın salgının sağlık ve ekonomi üzerinde etkilerini azaltmaya yardımcı olduğunu vurgulayan Merkel, Kovid-19’a karşı aşıların dünyada 'adil' dağıtılması çağrısında bulundu.

Ürdün Kralı 2. Abdullah

Ürdün Kralı 2. Abdullah yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının dünya çapında adil ve etkin şekilde dağıtılması çağrısında bulundu.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" toplantısında konuşan Abdullah, "Bir umut ışığı olduğuna ve aşıların hazır olduğuna inanıyorum. Uzun zamandır beklenen iyileşme yolculuğuna birlikte çıkmanın hepimizin yararına olduğuna inanıyorum." dedi.

Abdullah "Kovid-19 aşılarının etkili ve adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamalıyız. Zengin ülkeler umut vaat eden aşıların çoğunu alırken, aşının bir kamu yararı olarak değerlendirilmesi, düşük gelirli ülkelerin marjinalleşmesinin önüne geçmek için ahlaki bir görevdir." ifadelerini kullandı.

Ürdün'ün mültecileri ücretsiz aşılayan ilk ülke olduğunu söyleyen Abdullah, salgının bir yaşam biçimi olarak sürdürülemeyeceğine vurgu yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından düzenlenen Davos Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, insani değerler, iklim krizi ve yeni teknolojilere vurgu yaptı.

Konuşmasına corona virüsü (Covid-19) sağlık krizinin bir sonucu olarak toplumların dönüştüğüne dikkat çekerek başlayan Macron, “İnsanlığı dikkate almadan ekonomileri düşünemeyiz. Covid-19 ile birlikte hayatların, maddi kârdan daha öncelikli olduğunu gördük. Hayat kurtarmak için ekonomiyi durdurduk” dedi.

Macron, geleceğin ekonomisinin rekabetsiz bir şekilde inovasyon, insanı değerler ve çevreci bir yaklaşımla inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Macron, çevreyi korumak için verilen taahhütleri yerine getirmek için daha çok şey yapılması gerektiğine ve kapitalizmin büyük toplumsal eşitsizliklerle neden olduğunu savundu.

Şirketleri toplum içindeki eşitsizliklerle mücadelede aktif rol oynamaya ve iklim değişikliği üzerindeki etkiyi azaltmak adına sorumluluk almaya çağıran Macron, “Tüm ilgililer enerjilerini çevreyi korumaya adamalılar” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sosyal medyanın, yapay zeka teknolojisinin ve kuantum hesaplamalarının ekonomik ve iklim krizi sorunlarını çözebilecek kapasitede olduğunu aktardı. 

“Ekonomilerimiz bu yeniliklere yatırım yapmalı” ifadelerini kullanan Macron, teknolojinin toplumlar ve demokrasi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğine de dikkat çekti.

Çin Devlet Başkanı Xi (Şi) Jinping 

Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışında konuşan Çin lideri Jinping, Davos Gündemi' etkinliğinde dünya siyasetinin ve ekonomisinin liderlerine hitabında, 'Batı ne kadar baskı yaparsa yapsın Çin'in rotasından sapmayacağını, Soğuk Savaş'tan kaçınılması ve ticaret-yatırım-teknolojik alışveriş kısıtlamalarının kaldırılmasıyla makro düzeyde ekonomik işbirliğine gidilmesi gerektiğini' söyledi.

“İhtilaf ve çatışma bizi çıkmaz sokağa saplar" diyen Jinping, 'pandemi sonrası ekonomik toparlanma için karşılıklı saygıya geri dönülmesi' çağrısında bulunarak şu vurguyu yaptı:

"Küçük çevreler oluşturmak ve yeni bir Soğuk Savaş başlatmak, diğerlerini reddetmek, tehdit veya taciz etmek, kasten ayrıştırma, tedariki sekteye uğratmak, yaptırımlar dayatmak veya izolasyon veya yabancılaşma yaratmak, dünyayı bölünmeye ve hatta çatışmaya itmekten başka bir şeye yaramayacak.”

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide

Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) "2021 Davos Gündemi" toplantısında konuşan Yoşihide, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadelede "en ön safta" mücadele verdiğini söyledi.

 Japonya’da temmuzda başlaması öngörülen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nın yeniden erteleneceğine yönelik spekülasyonlara değinen Yoşihide, "Dünyaya umut ve cesaret getiren oyunları düzenlemeye kararlıyız." ifadesini kullandı.

Küresel ticarete de değinen Yoşihide, Japonya'nın serbest ticarete "sarsılmaz bağlılığının" altını çizdi.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates, temmuzda düzenlenmesi beklenen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nın geleceğinin Kovid-19 aşı uygulamalarının ilerleyişine bağlı olduğunu belirtmişti.

Salgın sebebiyle tarihte ilk kez ertelenen olimpiyatlar 23 Temmuz’da başkent Tokyo’da başlayacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) '2021 Davos Gündemi' toplantıları kapsamında çevrim içi ortamda 'ekonomik büyümenin yeniden inşası' konulu panelde konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, 2020'nin dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi ekonomisinin daraldığını söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında şirketler ve hane halkı için finansman koşulların uygun olması gerektiğini vurgulayan Lagarde, "Salgın sonrası ekonomi farklı olacak." şeklinde konuştu.

Lagarde, Kovid-19'un yeni türlerine yönelik endişelere ve sıkılaşan kısıtlamalara rağmen, 2021'in salgın sonrası ekonomik toparlanma yılı olmasını umduğunu söyledi.

Lagarde, "Umudumuz, 2021'in hala ekonomik toparlanma yılı olması" dedi.

ECB Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi'ne ilişkin, "Ekonomik toparlanma gecikebilir fakat raydan çıkarılmaması gerekir" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Davos çevrim içi toplantıları kapsamında yaptığı konuşmada, hem aşı üreticilerine hem de dijital alanda faaliyet gösteren firmalara uyarılarda bulundu.

AB ülkelerinde Kovid-19 aşısı üreten bütün şirketlerin üçüncü ülkelere aşı ihraç etmek istediklerinde bildirimde bulunmaları gerekecek bir sistem getireceklerine işaret eden Von der Leyen, "Aşı ihracatında şeffaflık mekanizması kuracağız." diye konuştu.

Dijital dünyanın "karanlık yönlerine" karşı tedbirler alınması gerektiğini belirten Von der Leyen, demokrasi ve kurumların nefret söylemi, dezenformasyon, yalan haber ve tahriklerden korunması gerektiğini söyledi.

Von der Leyen, "Platformların algoritmalarının nasıl çalıştığı konusunda şeffaf olmasını istiyoruz. Demokrasimiz üzerinde geniş çapta etkisi olan kararların yalnızca bilgisayar programları tarafından alınmasını kabul edemeyiz. İnternet şirketlerinin içeriği yayma, tanıtma ve kaldırma yöntemlerine ilişkin sorumluklarını açıkça belirtmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DEN KATILIM

Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu:

Levent Çakıroğlu, salgın sebebiyle bu yıl dijital platformda gerçekleştirilen ve 70'ten fazla ülkeden 1.500 lideri bir araya getiren Davos Zirvesi'nini, Bağlantılı ve Sürdürülebilir Değer Zincirleri Tasarlama başlıklı panelinde konuşma yaptı. 

Çakıroğlu, paneldeki konuşmasında, önümüzdeki dönemde yeşil dönüşümün sürdürülebilir değer zincirleri açısından çok önemli olacağını vurguladı: “Koç Topluluğu olarak bu konuyu en öncelikli gündem başlıklarımızdan biri olarak görüyoruz. Avrupa Komisyonu'nun Yeşil Mutabakat süreci başta olmak üzere, hükümetlerin bu konudaki politikalarının değer zincirlerinde gerekli değişiklikleri hızlandıracağını düşünüyorum. İşlerimizin sürdürülebilirliği açısından bu dönüşüm şart.”

Pandemi döneminde Koç Topluluğu şirketlerinin karşı karşıya olduğu süreçlere değinen Koç Holding CEO’su, şunları kaydetti:

"Özgün yapımız nedeniyle pandemi döneminde her şirketimiz arz ve talep yönlü farklı dinamiklerle karşılaştı. Ancak tüm değer zincirini paydaşlarımızla veriye dayalı, hızlı ve açık bir iletişim kurarak olabildiğince şeffaf hale getirdik ve içinden geçtiğimiz istikrarsız dönemde sorunların üstesinden gelebildik. Bu başarıda, Dünya Ekonomik Forumu'nun 'Global Lighthouse' olarak ilan ettiği iki akıllı fabrikamız gibi, veriye dayalı süreçlerle değer yaratan tesislerimizin rolü büyük.”

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" haftası kapsamında çevrimiçi olarak düzenlenen "Temiz Enerji Dönüşümünü Hızlandırmak" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, dünyanın sıfır emisyon hedefini gerçekleştirebilmesi için temiz enerji dönüşümü yatırımlarının hızlanması gerektiğine dikkati çekti. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol küresel emisyonların üçte ikisini gelişen ülkelerin oluşturduğunu, gelecek 30 yılda emisyonlardaki büyümenin neredeyse tamamının bu ülkelerden kaynaklanacağını, bu ülkelerde temiz enerji dönüşümünü sağlayacak yatırımların hızlanması gerektiğini bildirdi. 

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et