Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Türkiye, Rusya ve Katar’dan ortak zirve: Suriye’nin birliği korunmalı

Türkiye, Rusya ve Katar’ın katılımıyla Doha’da düzenlenen zirvede, Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruma ve ayrılıkçı hareketlere karşı ortak mücadele kararı alındı.

+A -A
09:31 12-03-2021

Türkiye, Rusya ve Katar’ın katılımıyla Doha’da düzenlenen zirvede, Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruma ve ayrılıkçı hareketlere karşı ortak mücadele kararı alındı.

Türkiye, Rusya ve Katar dışişleri bakanlarının bir araya geldiği ve bu ülkeler arasında bir ilk olma özelliği taşıyan üçlü zirvede, Suriye ile ilgili önemli mesajlar verildi. Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen toplantıda imzalanan ortak bildiride, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine destek verileceği vurgulanarak, ayrılıkçı hareketlere karşı da ortak mücadele edileceği açıklandı. Toplantının ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’deki durumun görüşüldüğünü, DEAŞ, PKK ve YPG gibi terör örgütleriyle mücadelenin de ele alındığını vurguladı. PKK ve YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki saldırılarının sürdüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu, “Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek" açıklamasında bulundu.

Lavrov: Zirve, Astana görüşmelerine yararlı bir ek olacak

Basın açıklamasında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye sorununun BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı çerçevesinde siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönüşlerinin sağlanması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirten Lavrov, “Katar’la birlikte ortak üçlü zirvemiz, Astana formatına yararlı bir ek olacak” dedi. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyulması gerektiğini belirten Lavrov, komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı girişimlere karşı mücadele konusunda ortak bakış açısına sahip olduklarının altını çizdi. Lavrov, Türkiye, Rusya ve Katar’ın düzenlediği bu zirvenin Astana’ya ek bir format olacağını kaydetti.

Sığınmacıların ülkelerine geri dönüşü vurgusu

Toplantıdan sonra düzenlenen basın açıklamasında Suriyeli sığınmacıların ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşlerinin kolaylaştırılması ihtiyacına vurgu yapıldı. Aıklamada, Suriye’deki taraflar arasında olumlu bir siyasi sürecin oluşturulması gerektiğinin altı çizildi.

İran dışlanıyor mu?

Türkiye ve Rusya’nın, İran ile ilgili anlaşmazlıklarının arttığı bir süreçte Katar ile düzenlenen ortak zirve dikkat çekti. Zirve İran’ın dışlanması olarak yorumlanmasa da Astana’ya ek formüller arandığı yönünde görüldü.  Katar ve Rus dışişleri bakanlarının açıklamalarına karşın Doha'da ilan edilen yeni mekanizmanın, son dönemde daha çok Türkiye-Rusya diyaloğu ve iş birliğine dönen Astana Süreci'nden önemli bir rol çalacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Uzmanlar, bu durumun Şam yönetimiyle derin ilişkileri bulunan İran'ın dışlanması sonucunu doğurmayacağını öngörüyor.

Kaynak: Euronews, Cumhuriyet

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et