Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Avrupa’da Bitcoin’e uygulanacak düzenleme yolda

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Cristine Lagarde, kripto paralar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kripto paraların spekülasyonlara açık varlıklar olduğunu söyleyen Lagarde, Bitcoin ve diğer kripto paralar için yeni bir düzenleme getirmeyi planladıklarını dile getirdi. 

+A -A
08:55 16-02-2021

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Cristine Lagarde, kripto paralar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kripto paraların spekülasyonlara açık varlıklar olduğunu söyleyen Lagarde, Bitcoin ve diğer kripto paralar için yeni bir düzenleme getirmeyi planladıklarını dile getirdi. 

Son dönemde kırdığı rekorlara Tesla’nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk’ın paylaşımıyla bir yenisini ekleyerek 47 bin dolardan işlem gören Bitcoin, Avrupa’nın gündeminde yerini aldı. 2020 yılının Mart ayında 4 bin dolar civarında işlem gören Bitcoin, Kovid-19 pandemisi ile birlikte küresel ekonomide dengesizlikler ve belirsizlikler yaşanmasına rağmen pandeminin devam ettiği 2021’in ilk haftalarında 47 bin dolardan işlem görerek kendi rekorunu kırdı. 

ECB Başkanı Lagarde, Bitcoin’e yapılan yatırımların artması ve Bitcoin’in gitgide değer kazanması üzerine yaptığı açıklamalarda, “Kripto paralar spekülatif varlıklar.” İfadelerini kullandı. Kripto paraların spekülasyonlara açık olması sebebiyle özellikle Bitcoin’e yatırım yapacak kişilerin bu durumu bilerek hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Lagarde, kripto paraların da diğer para birimlerinde olduğu gibi kurallara ve denetim mekanizmalarına tabi olması gerektiğinin altını çizdi. Lagarde, denetim mekanizmalarına tabi olmayan kripto paraların, özellikle “Darkweb” gibi yasa dışı faaliyetler için de kullanıldığını belirtti.

Tesla Bitcoin’e 1.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi

Tesla, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yaptığı bildirimle yatırım politikalarını güncellediğini açıkladı. İşletme likiditesini sürdürmek için gerekli olmayan nakit getirilerini çeşitlendirmek ve şirkete daha fazla esneklik sağlamak amacıyla yatırım politikalarında değişikliklere gidildiğini belirten şirket, Bitcoin’e 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını duyurdu.

Yakın gelecekte Tesla’nın ödeme türü olarak Bitcoin’i belirleyeceğini açıklayan şirket, uzun vadede Bitcoin ile dijital varlıklar elde edebileceğini de vurguladı. Tesla’nın açıklamasının ardından 44 bin dolardan işlem görerek ikinci rekorunu kıran Bitcoin, Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın sosyal medya hesabının açıklamasına “Bitcoin” yazmasıyla ilk rekorunu kırarak yüzde 10’luk değer kazanmıştı.

“Dijital avro” açıklaması yapmıştı

ECB Başkanı Lagarde, ECB’nin “Dijital avrosu” olacağını açıkladı. Ocak ayında gerçekleştirilen “Geleceği Yeniden Düşünmek” adlı çevrim içi konferansta görüşlerini dile getiren Lagarde, “Dijital bir avromuz olacak. Bunun ihracının 5 yıldan fazla sürmeyeceğini umuyorum. Bizim için bunun mantıklı bir tercih olduğundan emin olmak biraz zaman alacak.” ifadelerini kullandı. 

Lagarde, katıldığı konferansta başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların önemine ve yaygınlığına dikkat çekerek, dijital avro ile ilgili kamuoyu araştırmalarının tamamlandığının altını çizdi. Kamuoyu araştırmalarında dijital avroda en çok önem verilmesi gereken şeylerin “ödemelerin gizliliği ve güvenlik” ilkeleri olduğunu dile getiren Lagarde, “Bitcoin bazı kınanması gereken faaliyetleri kolaylaştırıyor” diyerek, dijital paraların küresel çapta denetim altında tutulması gerektiğini savundu.

Bora Erdamar, “TCMB’nin ‘dijital para’ projesi çok önemli” demişti

Geçtiğimiz ay Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain Araştırma Uygulama Merkezi Direktörü Doktor Öğretim Üyesi Bora Erdamar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ‘dijital para’ projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Erdamar, yaptığı açıklamada TCMB’nin ‘dijital para’ projesinin önemine vurgu yaparak, “Kağıt paralar ve kredi kartları hayatımızda olmaya devam etse de başta onları tamamlayıcı, zamanla onların yerini alabilecek Merkez Bankası dijital para projeleri birer birer hayata geçecek.” diye konuştu. 

TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın, “Fiyat istikrarı ve yüzde 5 enflasyon hedefi için tüm para politikası araçları kullanılacak ve ‘dijital para’ projesi için kavramsal çalışmalar tamamlanarak, 2021’in ikinci yarısında pilot testlere başlanılacak.” açıklamasını hatırlatan Erdamar, küresel salgın döneminde dijital para çıkarma konusunda yapılan çalışmaların hız kazandığının altını çizmişti. 

Facebook, Google, Apple, Amazon, Alibaba gibi dev teknoloji şirketlerinin dijital dönüşüm ekseniyle kendi dijital para projelerini açıkladıklarını belirten Erdamar, Çin Merkez Bankası’nın “Dijital Yuan” projesinin hayata geçirilmesinin önemli bir adım olduğunu vurgulamıştı. Erdamar, “ABD Bankacılık Düzenleme Kuruluşu Office Of The Comptroller of the Currency (OCC) tarafından bankaların artık uluslararası para transferinde Blockchain teknolojisinden faydalanılmasına izin verilmesi, Facebook, Diem olarak yeniden adlandırdığı dijital para projesiyle Whatsapp ve İnstagram gibi çok yaygın kullanılan uygulamalardan yakın bir zaman içinde hem para transferi hem de kredi verme olanaklarının mümkün olabileceğinin sinyallerini vermektedir” dedi. Küresel çapta dijital para hareketlenmesine dikkat çeken Erdamar, TCMB’nin “rekabetçi ortamda” dijital para projesinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. 

İllegal Bitcoin madenciliği İran hükümetini zora sokmuştu

Elektrik ücretinin Orta Doğu ülkelerine oranla daha ucuz olması ve ABD yaptırımlarının getirdiği kısıtlamalar, İran’da son yıllardaki kripto para madenciliğinin popülerliğini artırmasındaki etkenler arasında gösteriliyor. 2019 yılında kripto para birimi Bitcoin ile yapılan işlemlerin yasaklandığı açıklanırken, üretimini yapmak “yeni bir endüstri” olduğu gerekçesiyle yasaklanmamıştı. Son zamanlarda İran’da sürekli hale gelen elektrik kesintileri ve özellikle başkent Tahran’da artan hava kirliliği hükümeti zora sokmuştu. Tahran’da sıklıkla meydana gelen elektrik kesintilerinin ve hava kirliliğinin nedeni olarak Bitcoin üretiminde kullanılan cihazların yüksek enerji tüketimi gerçekleştirmesi öne sürülmüş ve gözler medya tarafından hedef gösterilen Bitcoin madenciliğine çevrilmişti. İran medyasının gündemini uzun süre meşgul eden olaylar ve artan kamuoyu tepkileriyle birlikte hükümet, İran genelinde bin 600’den fazla kripto para çiftliğini kapatarak, 45 binden fazla cihaza el koymuştu.

İllegal Bitcoin madencisini ihbar edene ödül

İran hükümeti Bitcoin üretimindeki kaçak artışı durdurmak için İstihbarat Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığını "Bitcoin için kayıt dışı elektrik tüketenleri" tespit etmekle görevlendirdiğini duyurarak, kripto para madencilerine baskıyı artırmıştı. Yasa dışı kripto para madenciliği ile mücadele kapsamında önlemler alan İranlı yetkililer, kripto para üretenlerin güvenlik birimlerine ihbar edilmesi karşılığında ödül verileceğini açıklamıştı.

İran medyasında yer alan haberlere göre kripto para üreticileri gruplara ayrılıyor. Bu gruplardan ilki bizzat devlet ve devlete bağlı kurumlar. Devrim Muhafızları başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde devlet kurumlarına ait kripto para çiftlikleri olduğu belirtiliyor. Bir diğer grubun ise Çin’in başı çektiği yabancı yatırımcıların olduğu belirtiliyor. Bununla beraber çok sayıda özel şirket ve bireysel olarak kripto para üreten İranlı vatandaşların olduğu, İran medyası tarafından vurgulanıyor.

 

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et