Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

AİHM, 2012’de yapılan başvuru için hak ihlali kararı verdi

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusunu 9 yıl sonra karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetti.

+A -A
17:07 11-03-2021

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusunu 9 yıl sonra karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetti.

AİHM, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusunda, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ncı maddesini, özel ve aile yaşamına saygıyla ilgili 8. maddesini ve düşünce ile ifade özgürlüğü hakkıyla ilgili 10’uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) disiplin cezasıyla Eminağaoğlu’nun görev yerinin değiştirilmesi sonucu yaptığı itirazların yetkili bir merci veya mahkeme tarafından incelenmemesinin ihlal teşkil ettiği kararına vardı. Mahkeme, başvuru sahibinin telefonlarının hukuksuz bir şekilde dinlenmesi ve bunların disiplin suçu cezası verilmesi sırasında kanıt olarak gösterilmesini de ihlal olarak değerlendirildi. Yine başvuru sahibinin YARSAV Başkanı olarak yaptığı açıklamaların ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmemesi de hak ihlali olarak görüldü.

Eminağaoğlu, medyaya yaptığı kimi açıklamalar ve bazı davalara ilişkin eleştirileri gerekçe gösterilerek HSYK tarafından 2012 yılında cezalandırıldığını dile getirmişti.

AİHM, bir yargıcı daha haklı buldu

AİHM, Türkiye’den Hüseyin Cahit Bilgen isimli bir yargıcın yaptığı başvuruda da yine insan hakları ihlali yapıldığına hükmetti. Türkiye’nin AİHS’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini ihlal ettiği görüşüne varan AİHM, başvuru sahibine mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 20 bin 500 euro ödenmesine hükmetti.

Ankara Bölge Yüksek İdare Mahkemesi’nde üst düzey hakim olarak görev yaparken, daha alt seviyedeki bir göreve HSYK tarafından tayin edilen Bilgen’in, buna itiraz etme hakkının elinden alınması yine ihlal olarak değerlendirildi. AİHM gerekçesi kararında, Bilgen'in itirazını incelemeyen HSYK'nın yargı bağımsızlığına ve kuvvetler ayrılığına aykırı hareket ettiği yorumunda bulundu.

Ömer Faruk Eminağaoğlu kimdir?

Ömer Faruk Eminağaoğlu, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ve Yargıtay’da, yargıçlık ve Cumhuriyet savcılığı görevlerinde bulundu. Türkiye’de ilk defa dernek ve sendika niteliğindeki örgütlenme çalışmalarını başlattı. Türkiye’de yargıç ve savcıların örgütlenmesinde bir ilk olan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’ni dernek statüsünde kurdu. Kısa adı YARSAV olan Birliğin kurucu başkanlığını ve bir dönem de başkanlığını yaptı. Haziran 2018’de CHP’den aday adayı olmak için yargıçlık görevi ve Yargıçlar Sendikası başkanlığından ayrıldı.

Kaynak: Euronews

Paylaş:
Yorum Yap:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et