Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Erkan Oğur & İbrahim Kalın tartışması Türkü mü, siyaset mi?

+A -A
14:45 20-04-2021
Aklayanlar

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın besteleyip seslendirdiği şarkıya sazlarıyla eşlik eden Erkan Oğur’a tepki yağdı. Bu tepkilere de tepkiler, yoğun olarak gündeme geldi.

Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ertuğrul Özkök
“Kendine muhalif diyen bazı insanlar Erkan Oğur’a demedik laf bırakmamış. ‘Sen nasıl Külliye’nin bir adamı ile çalıp söylersin’ diyorlar. Yuhh yahu. Hakikaten yuh. Ne diyeyim ben bu kafaya... Yahu arkadaş... Bu ülkede birlikte söyleyeceğimiz bir tek şarkı bile kalmadı mı artık. Mahalleleri, mekânları, gazeteleri, televizyonları böldük. Şarkılarımızı da mı böleceğiz yani...”

Sanatçı Şükriye Tutkun
“İbrahim Kalın bey, politik görüşüne bakmaksızın sanatçı kişiliğinden dolayı Erkan Oğur ile çalışabilecek kadar müziksever, ama müziğin evrensel olduğunu savunan solcu dostlarımız, sırf politik görüşü sebebiyle kendi ülkesinin müzik insanına kıyabiliyor. Müzik hani evrenseldi? "Devletle ilgili görevine saygınız olmayabilir, akademik kariyerine de ama bir müzisyenin bir müzisyene bu şekilde yanıt vermesi çok kırıcı.”

Oyuncu Fırat Tanış
“Erkan Oğur, Erkan Oğur’dur. Güzel kalbi kiminle, ne tür müzik yapmak ister ya da istemez sadece kendi bilir. O’nun yaptıklarında çıkar ve bencillik arayanlar, öte dursun.”

Yenişafak Gazetesi Yazarı Yusuf Kaplan
“Müziğimizin en özgün yorumcularından Erkan Oğur, İbrahim Kalın'la ortak bir çalışma yaptı diye linç ediliyor. Bu ülkede kamplaşmanın ne kadar zıvanadan çıkabileceğinin göstergesi bu. Laik yobazlık, yobazlığın en şiddetli türü! Yazılan yorumlar iğrenç gerçekten!”

Şair İbrahim Tenekeci
“Erkan Oğur ve İbrahim Kalın gibi iki kıymetli isim ortak bir esere imza atmışlar. Fakat bu ülkede, maalesef, güzel olan ve kardeşlik duygumuzu pekiştiren her şeyi karalamaya çalışan bir güruh var. Ne yapılacaksa, onlara rağmen yapılacaktır.”

Oyuncu Hasan Kaçan
“Güzel insan İbrahim Kalın’ın yeni bestesine düzenlemeyi değerli üstad Erkan Oğur yapmış. Hayırlı uğurlu olsun. Sanatın minicik bir tınısı, diğer her türlü nahoş gürültüye galebe çalar.”

Karalayanlar

Usta müzisyen Erkan Oğur’un Cumhurbaşkanı Sözcüsüyle stüdyoya girip şarkısına eşlik etmesi, bazı kesimlerce ‘Saray’a yaklaşmak olarak nitelendirildi ve eleştirildi.

Birgün Yazarı Selçuk Candansayar
“Niye Erkan Oğur? Oğur’un sanatının gücü tartışmasız elbet ama geniş kitlelerce bilinen biri olmadığı da malum. Öyle ki Kalın’ın türküsünü dinlemeye hazır kitlenin çok büyük çoğunluğu Erkan Oğur’un adını, ilk kez hayal kırıklığı yaşayanların tepkileriyle duymuş bile olabilirler. Bu iş birliği iki farkı görüşten insanların sanatla bir araya gelerek toplumsal barışa katkı sağlamaları gibi “pazarlanmaya” çalışılsa da işin aslı öyle değil galiba. Ne de bir sanatçının zaafına yenilmesi ya da bir sıkışıklığını aşmak için ilkelerini esnetmesi… Demem o ki, Kalın’ın kendi bestesine Erkan Oğur’u “layık görmesi”, asıl mesele. İstediğimi yaptırırım, ben reddedilemem kibrinin rahatlığı.”

Şarkıcı Aylin Aslım
“Kimse peygamber değil, insanüstü değil, yaptığı bir hatada da eleştiriden muaf değil. Erkan Abi’nin yanlış yaptığını düşünen, ya da bu yanlışı ondan beklemediği için hayal kırıklığına uğrayıp “yanlış yapmıştır” diye tepkisini veren insanlar da linççi değil, kusura bakmayın.”

Yazar Fatih Yaşlı
“Erkan Oğur'un yaptığı şeyi savunabiliyorsanız Yavuz Bingöl'ün, Orhan Gencebay'ın yaptıklarına niye kızıyorsunuz ki? Nasıl bir fark var arada?”

Yazar Murat Meriç
“Erkan Oğur meselesinde sessiz kalmayı tercih edişim, kalbimin kırıklığından. Yapılan, fıtratını bildiklerimizle bir değil. Müzik birleştirir, eyvallah ama (kimse kusura bakmasın) böylesi bir birleşme beni bozar. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, perdesiz notalar acıtacak.”

Gazeteci Melis Alphan
“Erkan Oğur’u ÇOK severim, bu yüzden hayal kırıklığına uğradım. Haksızlık, hukuksuzluk ve eşitsizliğin hüküm sürdüğü bu düzenin kurucu ve koruyucularıyla sanatsal birlikteliğe de OK değilim. Üzgünüm.”

Gazeteci Bülent Mumay
“Erkan Oğur'u "Bir Ömürlük Misafir"imiz sanmıştık. O Saray'ın altın kafesinde bülbül olmayı tercih etmiş.”

Gerçek Ne?

Daha önce ünlü olup sonradan siyasete atılan isimlere aşinayız. Bugünlerde Rusya gerilimiyle gündemde olan Ukrayna’nın devlet başkanı ülkenin en ünlü komedyenlerinden Vladimir Zelenskiy. İtalya’da üç kez başbakanlık koltuğuna oturan Silvio Berlusconi çok ünlü bir medya patronuydu. Litvanya’nın ilk devlet başkanı Vytautas Landsbergis, ünlü bir müzikolojist ve piyanist aynı zamanda. Bir dönem (2003-2011) California valisinin Terminatör (Arnold Schwarzenegger) olduğunu da biliyoruz… Diğer taraftan siyasetçi olup da sanatla ilgilenen politikacı görmek çok sık karşılaşılan bir durum değil. İbrahim Kalın bu isimlerden biri…

Kaleme aldığı birçok eser ve seslendirdiği türkülerle daha önce de gündeme gelen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 14 Nisan günü söz ve müziği kendisine ait “Hiç oldum” adlı türküyü paylaştı. Youtube üzerinden gerçekleştirilen paylaşımın açıklamalar kısmında gitarlar, e-bow ve kopuzda Erkan Oğur isminin yer alması tartışmalara neden oldu.

Daha önce de birçok sanatçının albüm ve parçalarına katkıda bulun Erkan Oğur, Grup Yorum gibi soruşturmalara dahil olan muhalif sanatçı ve gruplarla birlikte konserler vermişti.  Muhalif karakteri ile tanınan Oğur’un, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın türküsüne katkı vermesinin ardından başlayan tartışmalar; kimilerince ‘siyaset üstü sanat’, kimilerince ‘güce teslim olan sanatçı’ olarak yorumlandı. Konu hakkında çıkan tartışmalar üzerine açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın ve Erkan Oğur kimdir, konu hakkında kim ne dedi, araştırmalar ne gösteriyor?

İbrahim Kalın kimdir?
Erzurumlu bir ailenin çocuğu olarak 1971 yılında İstanbul'da doğan İbrahim Kalın, İstanbul Üniversitesi'nde Tarih okuduktan sonra yüksek lisans tahsili için Malezya'ya gitti. Malezya'da ki yüksek lisans eğitimini bitirdikten sonra doktorasını ABD’deki George Washington Üniversitesi'nde tamamladı. Siyasete girmeden önce College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler veren İbrahim Kalın, 2005-2009 yılları arasında Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) kurucu başkanlığını yaptı. 2009 yılında Dış Politikadan Sorumlu Başbakan Başdanışmanlığı görevine getirilen Kalın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilmesinin ardından 2014 yılında halen yürütmekte olduğu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü görevine getirildi.

İbrahim Kalın ve Kültür&Sanat
Tarih, sanat ve halk müziğine olan ilgisiyle tanınan İbrahim Kalın; İslam ve Batı, Varlık ve İdrak, Akıl ve Erdem, Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş, Enine Boyuna Türkiye, İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu, Açık Ufuk, Barbar Modern Medeni, Perde ve Mana eserlerini kaleme aldı. Ayrıca Bir Mürşidin Mektupları adlı çevirisi bulunuyor.

Daha önce de Aşık Veysel anısına "Çırpınıp içine döndüğüm deniz”, Çanakkale Şehitleri anısına "İnce Osman Ağıdı", “Melüllenme Deli Gönül” gibi eserleri seslendiren İbrahim Kalın, “Seni Mene Vermez İse” ve “Elif Bacı” adlı çalışmaları besteledi. Son olarak “Hiç oldum” adlı türküyü yayınlayan Kalın, türkünün söz ve müziğini kendisi yazdı.

Erkan Oğur kimdir?
1954’te Ankara’da doğan ve aslen Elazığlı olan Erkan Oğur, yaşamı boyunca pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmasının yanı sıra perdesiz gitarı icadıyla biliniyor.  İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzik Teorisi bölümünden mezun olan Oğur, 1984 yılında MFÖ grubunun "Ele Güne Karşı Yapayalnız" albümünde yer alan "Güllerin İçinden" şarkısına perdesiz gitarıyla eşlik etmişti. İlk albümü 'Fretless'i 1994 yılında Almanya'da çıkardı ve bu albüme birkaç ilaveyle 1996 yılında Türkiye'de 'Bir Ömürlük Misafir' adlı albümünü yayınladı. Aynı yıl Eşkıya filminin müziklerini yapan Oğur, 'Gülün Kokusu Vardı' (1998), 'Hiç' (1999), 'Anadolu Beşik' (2000) ve en son albümü olan Fuad'ı (2001) müzikseverlerin beğenisine sundu. İsmail Hakkı Demircioğlu ile birlikte 2017’de Bilinmeyenle Karşılaşmak adlı albümü yayımladı. 

Yoğun eleştiriler üzerine Erkan Oğur:
“Saray'ın verdiği ödülü kabul etmemiştim”
Hiç Oldum adlı şarkının klibinin yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın projesinde yer almasının muhalif kişiliğiyle özdeşleşmediği eleştirilerine cevap veren Erkan Oğur, “Benim Saray ve kendi menfaati için müzik yapan birisi olduğumu ifade edenler oldu. Tersine Saray'ın verdiği ödülü kabul etmemiştim. Cumhurbaşkanı Müzik Ödülü'nü kabul etmemiştim” dedi. Konuyla ilgili Independent Türçe’ye konuşan Erkan Oğur, “Ben sadece müzikle ilgili bir yaklaşımla ve İbrahim Kalın'ı bağlama seven, halk müziğiyle ilgili birisi diye hissettiğim için birkaç müzisyen arkadaşın ricası üzerine kopuzumla eşlik ettim. Öylesine bir stüdyo işiydi, benim için ondan öte bir şey değildi” diye konuştu.

Projeye katıldığı için hatalı olabileceğini kaydeden Oğur, “İçimin bir köşesi cız etmişti, benim ne işim var diye. Belki benim de hatam olmuş olabilir, böyle bir şeyi kabul etmek. Ben sadece müzik tarafına baktığım için çalmakta pek sorun görmedim. İnsanlar başka taraflara çektiler. Beni tanımadıkları için. Ben bugünkü iktidarı, hükümeti politikaları nedeniyle tasvip eden biri değilim” açıklamalarında bulundu. “Güzel, tok bir sesi var. Bağlamasını güzel çalıyor, deyişler söylüyor. Halk müziğini seven birisi olduğunu sezdiğim için bu işe eşliği kabul ettim. Sanırım bu benim hatam idi. Hatasız bir insan gösterin” diye konuşan Oğur, “Olayın, Bodrum'un Gümüşlük Köyü'nde açmaya çalıştığım müzik okuluyla ilişkilendirilmesi beni fazlasıyla üzdü. Burası bugün CHP belediyesine ait bir sanat merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Ben oranın kiracısıyım. Benim ne malım ne başka bir şeyim” ifadelerini kullandı.

Kalın: “Şaşırdım ve üzüldüm”
Konuyla ilgili Erkan Oğur’un açıklamalarına Twitter hesabı üzerinden cevap veren İbrahim Kalın, açıklamalar karşısında şaşırdığını ve üzüldüğünü belirtti. İbrahim Kalın: “İlk iki gün Erkan Oğur Bey'i üzmelerine çok üzüldüm. Kendisini arayıp konuştum. 'Bu pervasızca saldırılar sizi sakın mahzun etmesin' dedim. Birlikte susmaya karar verdik. Fakat üçüncü gün -belki yanlış hatırlayarak- söylediği şeylere şaşırdım ve üzüldüm. Keşke zorba saldırıların karanlık gölgesi, kendi irademiz ve muhabbetle paylaştığımız bu güzelliğin üzerine düşmeseydi. Canı sağ olsun. Herkes nasibinde ne varsa onu aldı.” ifadelerini kullandı.

Sanatçı ve siyasi lider bağlantısı
Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin 2 bin 600 kişi ile yüz yüze yaptığı bir anketten yola çıkarak sosyal medya izleme ve veri gazeteciliği platformu olarak bilinen genelizleyici.com’un hazırladığı rapor, sanatçılarla siyasi liderlerin takipçilerinin ne kadar ortak olduğu üzerine kurulu. Bu araştırmaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’la en sıkı bağı olan Yavuz Bingöl. Yani Yavuz Bingöl’ün takipçilerinin yüzde 74.2’si Erdoğan’ı takip ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu ile en sıkı bağ ise Sabahat Akkiraz arasında. Akkiraz’ın takipçilerinin yüzde 74.5’i Kılıçdaroğlu’nu takip ediyor. Araştırma, ünlü isimler, takipçileri ve o ünlünün yakın olduğu lider arasındaki bağı konu alıyor.

Araştırmaya göre takipçileri bakımından en yakın sanatçı ve liderler;

Recep Tayyip Erdoğan
Yavuz Bingöl yüzde 74.2
Uğur Işılak yüzde 71.3
Sedat Uçan yüzde 63.1

Kemal Kılıçdaroğlu
Sabahat Akkiraz yüzde 74.5
Arif Sağ yüzde 70.3
Edip Akbayram yüzde 60.3

Devlet Bahçeli
Ali Kınık yüzde 72.3
Ahmet Şafak yüzde 62.9
Mustafa Yıldızdoğan yüzde 54.4

Meral Akşener
Ali Kınık yüzde 49.4
Ahmet Şafak 37.3
Arif Sağ yüzde 35.9

Selehattin Demirtaş
Şivan Perver yüzde 49.7
Arif Sağ yüzde 41.2
Erkan Oğur yüzde 35.8 Kaynak↗

Paylaş:
Yorum Yap:

Vatandaş

00:26 26-04-2021

Muhalif görüş yok haberde. Herkes aynı şeyi söylüyor.

Vatandaş

00:26 26-04-2021

Muhalif görüş yok haberde. Herkes aynı şeyi söylüyor.
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et