Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

NASA'dan Türkiye'nin Kuraklık Haritası!

+A -A
16:42 16-02-2021
Aklayanlar

Kuraklığa çare yeraltı barajları

İklim değişikliği ve nüfus artışının etkisiyle Türkiye kuraklıkla karşı karşıya. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı “Yeraltı Suyu Suni Besleme ve Yeraltı Barajları Eylem Planı” üzerinde çalışıyor.

Şu anda 19 adet yeraltı barajı bulunuyor ve Ocak ayında 6 tanesinin daha bitmesi planlanıyor. 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yeraltı barajı inşa edilecek.

Projelerin tamamlanmasıyla 40 milyon metreküp su depolama imkanı, 600 bin kişiye içme suyu olanağı, 60 bin dekar arazinin sulanması ve 45 milyon lira gelir artışı bekleniyor.

Yeraltı barajları, yer altı suyu akımına karşı geçirimsiz bir perde oluşturarak, genellikle topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu vadi alüvyonlarında veya sahil akiferlerinde inşa ediliyor.

Yeraltı barajları, yüzey sularının buharlaşma kayıplarının minimize edilerek yeraltı suyuna iletilmesi, bu vesileyle yeraltı suyunun rezerv ve kalite açısından korunması, özellikle temiz içme suyu sağlanması amacıyla yapılıyor.

Yeraltı barajlarında küçük çaplı sulamalar ile köyler ve beldelerin içme suyu ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarda yeraltı suyu depolamak mümkün oluyor.

Türkiye'de sarf edilen suyun yüzde 74'üne karşılık gelen 44 milyar metreküpü tarım sektöründe kullanılıyor. 2000'li yılların başından itibaren büyük ölçüde tasarruf sağlayan modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması yönünde de bir atılım içine girildi.

Karalayanlar

Yağış olmadan yerüstü ve yeraltı barajlarının anlamı yok

Uzmanlar, yeraltı barajlarının beslenmesi için de yağışa ihtiyaç olduğunu, yeraltı barajlarının da kuruma riskinin bulunduğunu belirtiyor.

Yüzeydeki barajlarda biriken suların özellikle yaz aylarında buharlaşması da kuraklığı tetikliyor, bu açıdan yeraltı barajlarında biriken suların buharlaşma riskinden uzak olması avantaj.

Diğer yandan yeraltı su rezervlerinin de yağmur ve kar sularıyla beslendiği düşünüldüğünde yine iklim krizi çerçevesinde mücadeleye devam etmek gerektiği gerçeği ortaya çıkıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, uzun yıllar Aralık ayı ortalama sıcaklığı 4.6°C iken, 2020 Aralık ayı 7.2°C olarak gerçekleşti.

Dünya Meteoroloji Örgütü de dünyanın en sıcak 10 yılı geride bıraktığını açıkladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Orhan Şen ise yağmur bombası kullanılmasını öneriyor (Kaynak dw)

NASA tarafından Türkiye özelinde paylaşılan kuraklık raporunda, yeraltı su seviyesinin de düşük olduğuna vurgu yapılıyor. Raporda, bu duruma aylarca devam eden düşük yağmur ve kar yağışının neden olduğu belirtiliyor, barajlardaki su miktarının da son 15 yılın en düşük seviyesine gerilediği vurgulanıyor.

Gerçek Ne?

NASA, Türkiye'nin kuraklık haritasını yayımladı. Şiddetli kuraklık görülen Türkiye'de yağışların, 1981-2010 ortalamasından yüzde 48 daha düşük olduğu vurgulandı.

Paylaş:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et