Drawing Layer 1

Gri TV Nedir?

Kovid-19 tanısında kullanılan PCR test sonuçları güvenilir mi?

+A -A
18:12 27-07-2021
Aklayanlar

ABD’de PCR testinin yıl sonuna kadar kaldırılacağı yönünde servis edilen haberler üzerine açıklama yapan uzmanlar, CDC tarafından yapılan açıklamanın aşı karşıtları tarafından çarpıtıldığını belirterek, PCR testinin güvenilir olduğunu dile getiriyor.

Prof. Dr. Bengi Başer
“PCR balonu patladı diyenler yine yanılıyorsunuz! PCR yeni bir yöntem değil, moleküler biyolojinin temeli. CDC, PCR işe yaramaz demedi ve sadece mevcut kit yerine hem influenza hem de Sars-Cov-2 varyantlarını test edecek yeni kit önerdi. Hepsi bu!”

Evrim Ağacı kurucu ortağı Çağrı Mert Bakırcı
“PCR testleriyle ilgili atıp tutanlar, ebeveynlik (babalık) testlerinin de PCR ile yapıldığını öğrenseler ağlarlardı herhalde. İnsanların cahil oldukları konularda bilmiş bilmiş yorumlar yapma özgüveni gerçekten hayranlık uyandırıcı. Şu salgın insanları öldürmüyor ve oksijen almak için yalvartmıyor olsa, türettiği tipler açısından komik aslında... CDC kendi ürettiği test için Şubat 2020'de onay almıştı, çünkü en hızlı organize olanlar ve dağıtımı yapanlar onlardı. Salgın boyunca, SARS-CoV-2'ye yönelik bir dolu yeni teknoloji üretildi. Bunlar daha hızlı, daha odaklı ve daha ucuz. CDC diyor ki bu bizim testi kullanmanıza gerek yok artık, gidin FDA onaylı SARS-CoV-2 Referans Panelleri'ni kullanan testlerden birini kullanın. Onlar da PCR kadar isabetli sonuç veriyor ve hatta çoğu zaten PCR kullanıyor. Olay bundan ibaret.”

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ezgi Altınışık
“PCR'a yönelik gelen soruların bazıları samimi sorulmuş olsa da çoğunluğu bilim karşıtlığı propagandası biçiminde. PCR'ın temel çalışma prensibi aslında basit. Dizisi bilinen bir genetik molekül normalde hücre içinde çoğaltılırken, PCR sayesinde tüpte çoğaltılıyor. Bu virüse ait genetik madde çoğaltılarak çeşitli araçlarla ölçülebilir miktarda üretiliyor. Eğer kişiden alınan örnekte Sars-Cov-2 virüsü bulunmuyorsa primerin bağlanacağı parça da yok demektir. Bu durumda çoğalma olmaz ve sonuç negatif çıkar. Şimdiye kadar yapılan PCR'larda grip ile koronavirüsü ayırmak gibi bir amaç yoktu. Sadece koronavirüsün varlığı/yokluğuna bakılıyordu. Burada grip virüsünü koronavirüs ile karıştırma ihtimali yok. Bu zamana kadar koronavirüs pozitif çıkanlar grip değildi. Bir yalan örneği olarak yine dünkü tartışmadan: CDC açıklama yaptı, şimdiye kadarki pozitifler aslında gripmiş. Hayır, CDC öyle bir şey demedi. Ancak yalan bir kere yayılınca temizlemek yıllar alıyor.”

Dr. Tuğba Naziroğlu
“PCR testi ile ilgili FDA tarafından alınan karar yanlış anlaşılmıştır. Burada testin SARS COV-2 virüsü tanısında kullanılmaması söz konusu değildir. İnfluenza mevsimi geldiği ve covid varyantları da yaygınlaştığından dolayı test kitlerinin revize edilmesi kararı alınmıştır. Testin tekniği aynı fakat içeriğinde belirttiğim sebeplerden dolayı değişiklik yapılması önerilmiştir.”

Karalayanlar

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamayı PCR testinin kaldırılacağı şeklinde yorumlayanlar, PCR testlerinin güvensiz olduğunu ve kullanımının durdurulması gerektiğini belirterek, pandeminin bir oyun olduğunu ileri sürüyor. 

Prof. Dr. Serhat Fındık
"Amerikan İlaç Dairesi (FDA), 'PCR testinin Covid-19 teşhisinde yeri yok, hükümsüzdür' dedi. Derhal, acil kullanımdan kaldırılmalı."

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak
“Pandemiye bir oyun diyorduk ve CDC’nin PCR’ın acil kullanım onayını iptal etmesi ile oyun bitmiş oldu.”

5gvirüsnews yazarı Muammer Karabulut
“Haziran 2020 tarihinde PCR test kitlerinin yanlış sonuç verdiğini yazdık, Cumhurbaşkanına CİMER yoluyla; Sağlık Bakanına e-mail yoluyla PCR’ın yanlış sonuçlar verdiği konusunda uyarılarda bulunduk. Ardından PCR test konusunda, Danıştay’da yürütmenin durdurulması istemi ile Sağlık Bakanlığına dava açtık. Karşılığında aşı karşıtı, gerici, şarlatan ve bilim karşıtı gibi yakıştırmalar ile yaftalandık. Bunu da hoşgörü ile karşıladık. Küfür etmedik. Ama bugün hiç değilse CDC’nin PCR tanı kitinin onay iznini iptal etmesini doğru okusunlar. Ve biyolojik silah olan aşıya son versinler. İnsanlığa hedef alan Pandemiye hayır denilsin ve bu oyuna son verilsin. Bundan sonra devam etmek cinayet emrini verenler ile ortak hareket etmek olacaktır.”

Aile Hekimi Uzmanı Dr. Tuncer Kaltar
“Vakalar PCR testi ile sayılıyor PCR testi koronavirüs ile beraber diğer virüsleri de sayıyor, mesela İnfluenza gibi… Evet temmuzda vakalar tüm sıcak ülkelerde arttı. Her yıl Temmuz'da solunum enfeksiyonları artar çünkü aşırı sıcaklardan insanlar arabada, otelde, evde klima kullanır, soğuk içecekler içerler. ‘Klima çarptı' deriz, çok soğuk içince 'boğazım şişti' deriz, işte çarpan, şişen virüstür. Hemen PCR testine koşarsan ve pozitif çıkarsın, sonra da vakalar yüksek çıkar. Dünyayı müthiş bir tuzağa çekmişler. Covid-19 reklamı Çin'de yapılmasaydı, doktorlar normal diğer hastalar gibi tedavi edecekti. Herkese aynı protokol değil de hastaya göre davranacaktı, ölüm daha az olacaktı.”

Sosyal medyadan:
Av. Merve TALO@avmervetalo
“PCR testinin tanıda başarısız olması gerekçesi ile acil kullanım onayı kaldırılmış. Açmış olduğumuz davada 60 sayfa ek bilimsel makale ile tam da bunu anlatmaya çalıştık. Peki daha fazla insan zarar görmeden ruhsatsız deneyiniz tahminen ne zaman son bulur?”

Prof. Dr. B. Gültekin Çetiner@drcetiner
“Evet dostlar #PCRBalonuPatladı. Muhtemelen bu aşılar da patlayacak. Bizde yan etkilere ait sıfır vaka gösteriyorlar ama sadece Biontech için AB yan etki raporlarında kayıtlı 300 bin civarında vaka var. Etkilenenlerin yarısından fazlası da sağlık personeli.”

Gerçek Ne?

PCR Testi nedir?
1985 yılında ABD’li bilim insanı Kary Mullis tarafından icat edilen Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen isim olarak tanımlanıyor. Mucidi Kary Mullis’e 1993 yılında kimya alanında Nobel Ödülü kazandıran PCR, belirli kriterler çerçevesinde uygulanarak vücutta virüsün varlığını, virüsü tanımlayan RNA yapısının olup olmadığını belirleyebiliyor.

Günümüzde COVİD-19 ile mücadele kapsamında yaygın olarak kullanılan PCR, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanılıyor. Kaynak↗

PCR testinin COVİD-19 tanısında kullanımı
Çin’de başlayan COVID-19 salgınıyla ilgili ilk gelişmeler ve tanı yöntemleri Çinli yetkililer tarafından gerçekleştirilirken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Şubat 2020’de yayımladığı protokol ile iki COVID-19 testini acil kullanım için listelediğini duyurdu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Kovid-19 tanısı için ürettiği PCR testine, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) Şubat 2020 yılında acil kullanım onayı aldı.

CDC’nin tartışmalara konu olan açıklaması
Çeşitli ulusal medya organları ve sosyal medyada ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin PCR testini kaldıracağı yönünde yer alan haberler üzerine Twitter’da “PCRbalonupatladı” etiketiyle binlerce tweet atıldı. Söz konusu açıklamayla ilgili, ABD’nin PCR testinin kullanımını durdurduğu ve bugüne kadar yapılan testlerin geçersiz olduğu yorumları yapıldı.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamanın aslına bakıldığında ise ülkede şu ana dek korona virüsünün tespiti için kullanılan PCR testlerinin daha gelişmiş versiyonlarıyla değiştirileceğinin bildirildiği görülüyor. Bugüne dek kullanılan testlerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar kullanılabileceğinin aktarıldığı açıklamada, mevcut testlerin yalnızca COVID-19 virüsünün varlığını saptamaya yaradığı, geliştirilen yeni testler ile hem SARS-CoV-2 hem de influenza (domuz gribi) tanılarının saptanması ve ayırt edilmesinin kolaylaştırabileceği açıklandı.

CDC tarafından yapılan açıklama:
“31 Aralık 2021'den sonra CDC, CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel'in Acil Kullanım İzni için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) yapılan talebi geri çekecektir. Test ilk olarak Şubat 2020'de yalnızca SARS-CoV-2'nin tespiti için tanıtıldı. CDC, klinik laboratuvarların FDA onaylı birçok alternatiften birini seçip uygulamak için yeterli zamana sahip olmaları için bu ön bildirimi sağlamaktadır. CDC, SARS-CoV-2 ve influenza virüslerinin saptanmasını ve ayırt edilmesini kolaylaştırabilecek çok katlı bir yöntemin benimsenmesini teşvik eder. Bu tür testler hem influenza hem de SARS-CoV-2 için sürekli test yapılmasını kolaylaştırabilir ve grip mevsimine girerken hem zamandan hem de kaynaktan tasarruf sağlayabilir.”

Araştırmalar
PCR testi yapılabilmesi için değişik yöntemler bulunuyor. Sürüntü testi birçok ülke ve Türkiye’de uygulandığı şekliyle sürüntü çubuğu kullanılarak, burnun üst-arka kısmından ve yutak bölümünden alınan iki farklı örneğin laboratuvara iletilmesi şeklinde gerçekleştiriliyor. Uzmanlar alınan sürüntünün alan kişinin becerisine, örnek alınan bölgeye ve hastalık evresine göre pozitiflik oranının değişebildiğini dile getiriyor.

ABD’de bulunan ve dünyadaki en büyük tıp kütüphanesi olarak nitelendirilen National Library of Medicine’de (Ulusal Tıp Kütüphanesi) yayımlanan araştırmaya göre, yüzde 93 ile en güvenilir pozitiflik sonucu akciğerlerden alınan bronkoalveolar lavaj sıvısından elde ediliyor. Araştırmaya göre genel anlamda uygulandığı şekliyle boğazdan ve burundan alınan sürüntülerde ise balgam sürüntüsü yüzde 72, burun sürüntüsü yüzde 63 oranında doğru pozitiflik sonucu veriyor.

205 hastadan toplanan bin 70 örnek üzerinde yapılan çalışmaya göre sürüntü şekillerinin pozitiflik oranı:

Bronkoalveolar lavaj sıvısı (Akciğerden alınan sıvı)

%93

Balgam

%72

Nasal sürüntü (Burundan)

%63

Fibrobronkoskop biyopsi (Akciğerlerin izlenmesi)

%46

Faringeal sürüntü (Yutak-Boğaz)

%32

Gaita (Dışkı)

%29

Kan

%1

İdrar

%0   

Kaynak↗ 

PCR’da çıkan pozitif Covid-19 sonucu, %98 oranında doğru
İngiliz Tabipler Birliği sendikası tarafından yayımlanan British Medical Journal Dergisi’nde yer alan bir araştırmaya göre uygun şartlarda PCR testlerinden geçmiş 100 kişiden ancak birinden yanlış pozitif sonuç alındığı yer alıyor.

Araştırmaya göre;
Test pozitifse covid-19 olma olasılığı %98
Test negatifse covid-19 olma olasılığı %56

Araştırmada 100 kişiye yapılan testte ortaya çıkan sonuçlar:
Doğru pozitif 56 kişi
Yanlış pozitif 1 kişi
Yanlış negatif 24 kiş
i
Doğru negatif 19 kişi Kaynak↗

Paylaş:
yorum kuralları

Önemli gelişmeleri yakından takip et